Οι παράπλευρες απώλειες από τις ζημιές στη μελισσοκομία

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αιτήσεις αποζημίωσης που κατατέθηκαν στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλία, αφορούν 34.000 περίπου μελισσοκυψέλ...

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αιτήσεις αποζημίωσης που κατατέθηκαν στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλία, αφορούν 34.000 περίπου μελισσοκυψέλες, οι οποίες έχουν παρασυρθεί από τα νερά των ποταμών που πλημμύρισαν από τον «Ιανό». 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) Βασίλης Ντούρας, προσδιόρισε το επίκεντρο της ζημιάς στην Καρδίτσα, όπου μέχρι κι από την Πελοπόννησο είχαν μεταφερθεί μελίσσια, ενώ εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για την αποζημίωση των μελισσοκόμων. 

«Ανακοινώθηκε ως τιμή αποζημίωσης 45 ευρώ το μελίσσι και 25 ευρώ η κυψέλη. Ωστόσο χάθηκαν πολλές κηρήθρες, ενώ πολλά μελίσσια τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήταν έτοιμα να προσφέρουν μέλι στον παραγωγό. Ελπίζω οι αποζημιώσεις να καταβληθούν σύντομα. Δεν ξέρω αν θα φτάσουν τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θεωρώ αναγκαία και απαραίτητη για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων» δηλώνει χαρακτηριστικά. 


Η Ομοσπονδία Μελισσοκόμων έχει ζητήσει από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ «να μην υπάρξει τιμωρητική στάση απέναντι σε μελισσοκόμους που δεν είχαν ασφαλισμένα τα μελίσσια τους. Ας υπάρχει και για αυτούς μια πρόβλεψη για αποζημίωση, ώστε να μπορέσουν και αυτοί να ορθοποδήσουν» δηλώνει ο κ. Ντούρας.


Η ζημιά που σημειώθηκε σε τόσες χιλιάδες μελισσοκυψέλες προβληματίζει, όχι μόνο τους μελισσοκόμους, αλλά το σύνολο των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής. Κι αυτό γιατί διαταράσσεται η ισορροπία του περιβάλλοντος και της φύσης. Όπως είναι γνωστό ο ρόλος της μέλισσας είναι πολύ σημαντικός για τον κύκλο ζωής του πλανήτη μας και μέσω της επικονίασης, οι μέλισσες βοηθούν τον πλανήτη να ανθίζει και να αναπνέει καλύτερα. 

Η επικονίαση συμβάλλει στη γονιμοποίηση, την παραγωγή καρπών και τη δημιουργία σπόρων. Η μέλισσα συμβάλλει στη διαδικασία αυτή, συλλέγοντας γύρη από τα λουλούδια, μεταφέροντάς την σε άλλα λουλούδια, βοηθώντας έτσι στη γονιμοποίηση των ανθέων και στην παραγωγή μεγάλων καρπών με αρκετούς σπόρους για να δημιουργηθούν καινούργια φυτά. 

Χωρίς τη μέλισσα το λουλουδάκι της αμυγδαλιάς αλλά και άλλων φυτών δεν θα μεταμορφωνόταν ποτέ σε αμύγδαλο. Η γονιμοποίηση του άνθους για να γίνει καρπός, η επικονίαση δηλαδή, δεν θα μπορούσε να συντελεστεί χωρίς την παρέμβαση της μέλισσας σε αρκετά φυτά που οι καρποί τους αποτελούν προϊόντα διατροφής για τον άνθρωπο. Και φυσικά με τη μείωση των καλλιεργειών θα υπήρχε και η ανάλογη μείωση της κτηνοτροφικής παραγωγής. 


Αγροτικό ημερολόγιο
Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

 

eleftheria.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]