Εμπόδια στην ενίσχυση των ελιών Καλαμών

  Το σχέδιο έκτακτης ενίσχυσης των παραγωγών ελιάς Καλαμών κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά, επειδή οι μισές εκτάσεις έχουν δηλωθεί είτε ως ε...


 

Το σχέδιο έκτακτης ενίσχυσης των παραγωγών ελιάς Καλαμών κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά, επειδή οι μισές εκτάσεις έχουν δηλωθεί είτε ως ελαιώνες λαδολιάς είτε ως ελαιώνες επιτραπέζιας ελιάς χωρίς προσδιορισμό.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει υπολογίσει ενίσχυση 70 ευρώ ανά στρέμμα για 15.291 παραγωγούς που καλλιεργούν 188.041 στρέμματα ελιάς Καλαμών. Εκτιμάται όμως ότι οι πραγματικά καλλιεργούμενες εκτάσεις διαφέρουν από τις δηλωμένες στο σύστημα ΟΣΔΕ με τον κωδικό 1528190.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του agronews.gr, "οι παραγωγοί είτε δεν γνώριζαν, είτε το σύστημα δεν τους επέτρεπε να δηλώσουν την ποικιλία Καλαμών. Πάντως το γεγονός ότι τα στοιχεία του ΟΣΔΕ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα φαίνεται και από τους όγκους παραγωγής της κάθε περιοχής. Έτσι, ενώ στη Λακωνία είναι δηλωμένες 97.000 εκτάσεις με Καλαμών, η παραγωγή κυμαίνεται ανάμεσα στους 25.000 με 28.000 τόνους. Στη Φθιώτιδα, με παραγωγή 15.000 - 18.0000 τόνων, είναι δηλωμένα 42.000 στρέμματα. Τώρα στην Αιτωλοακαρνανία των 45.000 - 50.000 τόνων Καλαμών, τα δηλωμένα στρέμματα είναι 14.700".

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ: "Πληροφορίες θέλουν το υπουργείο να αναζητά φόρμουλα, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη στο μέτρο ενίσχυσης και των παραγωγών εκείνων που έχουν δηλώσει καλλιέργεια επιτραπέζιας ελιάς γενικά, τουλάχιστον στην περιοχή αυτή. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αποκλείει την εκ νέου επεξεργασία του συνολικού προγράμματος, που συνεπάγεται νέο αίτημα και αναμονή της έγκρισης από την Κομισιόν".

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

 

 

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]