Περιφέρεια Κρήτης: Οι προτάσεις για τη δακοκτονία

Ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Πρωτογενή Τομέα, Μανόλης Χνάρης, με επιστολή του ευχαριστεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, για τη...


Ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Πρωτογενή Τομέα, Μανόλης Χνάρης, με επιστολή του ευχαριστεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, για τη συμπληρωματική κατανομή πόρων ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκε από το Υπουργείο για το πρόγραμμα δακοκτονίας 2020.


Το ποσό αυτό – σημειώνει – σε συνδυασμό με τους πρόσθετους πόρους της Περιφέρειας, συνέβαλε καθοριστικά στην ορθή εκτέλεση της δακοκτονίας για το έτος 2020.

Παράλληλα ο κ. Χνάρης για την αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας το 2021, θέτει στον Υπουργό τα παρακάτω ζητήματα:

-Την επίσπευση των διαδικασιών που απαιτούνται για την διασφάλιση της έγκαιρης έναρξης της εφαρμογής του προγράμματος.

-Την αναπροσαρμογή των πιστώσεων που διατίθενται στην Περιφέρεια Κρήτης συμπεριλαμβανομένου εξ αρχής και του επιπλέον ποσού των 2.000.0000 ευρώ, «με δεδομένο όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, τις επικρατούσες εδαφοκλιματικές συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη των δακοπληθυσμών και το γεγονός ότι ο αριθμός των ελαιοδέντρων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα δακοκτονίας υπολείπεται σημαντικά των υφισταμένων ελαιοδέντρων», τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης.

Επίσης ζητάει την υποστήριξη της έρευνας με έμφαση στην αναζήτηση και εφαρμογή κατάλληλων δραστικών ουσιών, με σκοπό την μέγιστη αποτελεσματικότητα και την αποφυγή ανθεκτικότητας του δάκου στα εντομοκτόνα, καθώς και την αναζήτηση εναλλακτικών πρακτικών και φιλικών στο περιβάλλον μεθόδων αντιμετώπισης του δάκου της ελιάς.

Τέλος επισημαίνει πως πρέπει να εξεταστεί από το Υπουργείο να παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Κρήτης η συνολική διαχείριση του προγράμματος δακοκτονίας.

ert.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]