Ηλεία: Λάθος στρέμματα στα πρώιμα καρπούζια – Αγωνία για την ενίσχυση στα όψιμα

Πρόβλημα με τα στρέμματα – όπως και στις ελιές Καλαμών – αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πρώιμου καρπουζιού χαμηλής κάλυψης για την είσπραξη της...


Πρόβλημα με τα στρέμματα – όπως και στις ελιές Καλαμών – αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πρώιμου καρπουζιού χαμηλής κάλυψης για την είσπραξη της ενίσχυσης λόγω της ζημιάς στο εισόδημά τους, από τα μέτρα που λήφθηκαν για περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19, κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας, μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, στις 20 Οκτωβρίου 2020, το ελληνικό αίτημα για ενίσχυση στο πρώιμο καρπούζι χαμηλής κάλυψης με το ποσό των 300 ευρώ ανά στρέμμα.

Ωστόσο στην περιοχή της Τριφυλλίας πολλοί παραγωγοί δηλώναν στο ΟΣΔΕ καρπούζια υπαίθρια και όχι πρώιμα χαμηλής κάλυψης λόγω διαφοράς εισφορών ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισπράξουν την ενίσχυση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, περίπου 50% των εκτάσεων με καρπούζια στην Τριφυλία δηλώθηκαν σαν υπαίθρια και χάνουν την ενίσχυση.

Το ΟΣΔΕ δεν έχει σωστά στοιχεία και δεν είναι δυνατή η δίκαιη καταβολή των ενισχύσεων. Όπως αναφέρουν παραγωγοί πρώιμων καρπουζιών στον ΑγροΤύπο, θα μπορούσε το ΥπΑΑΤ να χορηγήσει τις ενισχύσεις όχι με βάση τα στοιχεία του ΟΣΔΕ αλλά με βάση τα τιμολόγια αγοράς σποροφύτων και πώλησης των καρπουζιών μέχρι το τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου (που πωλούνται τα πρώιμα καρπούζια).

Σε σχέση με τα δηλωθέντα στρέμματα εκ μέρους των παραγωγών, με αφορμή το δημοσίευμα του ΑγροΤύπου, από το ΥπΑΑΤ τονίζουν ότι αυτό που έκαναν ήταν να επεξεργαστούν και να αξιοποιήσουν επί της ουσίας στο φάκελο, τα στρέμματα που δήλωσαν οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Στο μεταξύ και οι παραγωγοί της Ηλείας, καθώς και των υπόλοιπων περιοχών της χώρας (Λάρισα κ.α.), «πιέζουν» την κυβέρνηση να ενισχύσει λόγω της πανδημίας και τα υπόλοιπα καρπούζια. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου έχει ξεκινήσει να γίνεται ξεχωριστός φάκελος για τα όψιμα καρπούζια ώστε να κατατεθεί στην Κομισιόν. Βέβαια αν η ενίσχυση για τα όψιμα μειωθεί στα 50 ευρώ, όπως διαρρέουν κυβερνητικοί κύκλοι, δεν θα υπάρξει κανένα ουσιαστικό όφελος για τους παραγωγούς.

 

patrisnews.com

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]