Στο φουλ οι μηχανές για τις σπορές σιτηρών

Στο φουλ οι μηχανές για τις σπορές σιτηρών στον κάμπο- σταροχρονιά η φετινή. Θεωρείται βέβαιο ότι το σκληρό κυρίως σιτάρι θα κερδίσει στρέμμ...


Στο φουλ οι μηχανές για τις σπορές σιτηρών στον κάμπο- σταροχρονιά η φετινή. Θεωρείται βέβαιο ότι το σκληρό κυρίως σιτάρι θα κερδίσει στρέμματα έναντι άλλων καλλιεργειών

Θεωρείται βέβαιο ότι το σκληρό κυρίως σιτάρι θα κερδίσει στρέμματα έναντι άλλων καλλιεργειών, λόγω της έντονης ζήτησης πέρσι και της καλής τιμής.

Ξεκινούν σιγά - σιγά οι σπορές των σιταριών ανά την χώρα, με καλούς οιωνούς για τους παραγωγούς,. παρά την καραντίνα και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις. Από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου με παραγωγούς, συνεταιρισμούς και μεγάλα γεωπονικά καταστήματα, προκύπτει ότι η τιμή ασφαλείας στα συμβολαιακά, την οποία έχουν εξασφαλίσει για τους παραγωγούς αρκετοί συνεταιρισμοί αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με το καλό κλίμα στην αγορά, που τροφοδοτεί και η ενίσχυση της ζήτησης παγκοσμίως για ζυμαρικά μέσα στον κορονοϊό, στρέφουν αρκετό κόσμο στο συγκεκριμένο προϊόν. Αντίθετα, στις πιο πολλές περιοχές, οι ενδείξεις συνηγορούν ότι σίγουρα ότι σε βαμβάκι και ελαιοκράμβη πάμε για μείωση στις εκτάσεις.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας Λάρισας κ. Αντώνης Ρεντζιάς δήλωσε ότι σιγά - σιγά αρχίζει η σπορά του σκληρού σιταριού στην περιοχή, με καλές συνθήκες για τους παραγωγούς, αφού στέκεται σύμμαχος και ο καιρός. Προβλήματα από το πέρασμα του Ιανού στην περιοχή της Νίκαιας δεν παρατηρούνται, οι δε τιμές, σύμφωνα με όσα μας είπε ο πρόεδρος του ΑΣ, θα είναι το λιγότερο 20 λεπτά για το συμβολαιακό σκληρό (συμφωνία με τη Μέλισσα), συν το μπόνους. Ο κ. Ρεντζιάς εκτιμά ότι θα μπουν περισσότερα στρέμματα με στάρια φέτος.

Το ίδιο κλίμα επικρατεί και στο νομό Μαγνησίας, μια περιοχή που τα προηγούμενα χρόνια, αυξήθηκαν οι καλλιέργειες ενεργειακών φυτών. Όπως λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος και μέτοχος Αγρομηχανικής Βόλου όλοι θέλουν να βάλουν σιτάρι φέτος. Η τιμή του σκληρού στα συμβόλαια είναι το λιγότερο 20 λεπτά συν το μπόνους και υπάρχει γενική η πεποίθηση ότι όπως πέρσι έτσι και φέτος, ο παραγωγός, θα καθαρίσει άνετα 25-26 λεπτά το κιλό. Οι σπορές, σύμφωνα με τον κ. Κούντρια, έχουν ήδη ξεκινήσει, χωρίς προβλήματα για τους παραγωγούς. Ο έμπειρος γεωπόνος μας λέει ότι η εικόνα αυτή αφορά όλη τη Θεσσαλία, ενώ εκτιμά ότι το σκληρό θα κερδίσει στρέμματα φέτος έναντι του βάμβακος και ιδιαίτερα της ελαιοκράμβης.

Και στο Τυχερό Έβρου όμως οι σπορές του σιταριού (κυρίως σκληρού) έχουν ξεκινήσει μέσα σε καλό κλίμα, λόγω της καλής χρονιάς πέρσι για τον παραγωγό. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Μαλτεπιώτης, ο Συνεταιρισμός Τυχερού κάνει συμβολαιακή για το προϊόν μέσω ιδιωτικής εταιρείας, με μια τιμή ασφαλείας στα 20 λεπτά το κιλό συν τα μπόνους. Λόγω του κορονοϊού και της ζήτησης για ζυμαρικά, ο ίδιος εκτιμά, ότι η ζήτηση θα είναι έντονη και μια τιμή 25-26 λεπτά, είναι ασφαλώς εφικτή φέτος για το πολύ ποιοτικό προϊόν ( Ειδικό βαρος, υαλώδη, πρωτεΐνη/ 80, 80, 14).

Τέλος, ο πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι οι σπορές στην Λάρισα θα ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, δεδομένου ότι φαίνεται να κρατάει και ο καιρός. Ο ίδιος εκτιμά ότι τα στρέμματα στα σιτάρια θα είναι περίπου ίδια με πέρσι, ότι το βαμβάκι θα κρατήσει και πως οι ελαιοκράμβες θα έχουν αύξηση εν τέλει. Όσον αφορά στις τιμές του σκληρού αυτή την περίοδο, μας είπε ότι κυμαίνονται στα 23-24 λεπτά το κιλό.


Μπίκας Αλέξανδρος

agrotypos.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Σχόλια