Καρύδι Ελασσόνας: Καλή η παραγωγή - στάσιμες οι τιμές ....

Ολοκληρώνεται η συγκομιδή καρυδιών στην ορεινή Ελασσόνα του νομού Λάρισας, με τους παραγωγούς να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις στρε...


Ολοκληρώνεται η συγκομιδή καρυδιών στην ορεινή Ελασσόνα του νομού Λάρισας, με τους παραγωγούς να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις στρεμματικές αποδόσεις (περί που 350 κιλά/στρέμμα, στεγνό), αλλά και την ανησυχία τους για τις τιμές πώλησης του προϊόντος. 
 
Κι αυτό γιατί ακούγεται ότι η αγορά, επικαλούμενη τα προβλήματα της πανδημίας του κορονοϊού, δεν θα προσφέρει τις περσινές τιμές των 4 ευρώ με το κέλυφος (άσπαστο), 3,20 ευρώ\κιλό βρεγμένο (από το δέντρο) και στους ελάχιστους που το μετατρέπουν σε ψίχα (καθώς επιβαρύνονται με 70 λεπτά/κιλό, ελλείψει δικών τους μηχανημάτων) πάνω από 11-12 ευρώ το κιλό. 
 
Μεμονωμένοι καρυδοπαραγωγοί προβλέπουν φέτος, λόγω της αναστάτωσης από την πανδημία μία μείωση της τιμής πώλησης κατά 20-30 λεπτά για την πρώτη κατηγορία και 2-3 ευρώ για την ψίχα. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι επιδιώκουν να το προωθήσουν οι ίδιοι στις λαϊκές αγορές ή από πόρτα σε πόρτα. 
 
Οι μεγάλοι παίχτες έχουν κλείσει ήδη συμφωνίες με ιδιώτες. Σύμφωνα με τον Αντώνη Λιάνο, ο οποίος εκπροσωπεί την «Καρυάτις» Ολύμπου στην ορεινή Ποταμιά Ελασσόνας «όσοι διαθέτουν την ποικιλία Καλιφόρνια (Τσάντλερ) ή σε μικρότερο βαθμό τη Γαλλική «Λάρα» είχαν καλές αποδόσεις και δεν επηρεάστηκαν, όπως οι αμυγδαλοπαραγωγοί της επαρχίας. 
 
Σιγά-σιγά, οι συνάδελφοι που ατύχησαν με τις τουρκικές ποικιλίες, κατάλαβαν το «έγκλημα» κι αφού τις ξεπατίκωσαν, έβαλαν την αμερικανική «Τσάντλερ». Να σημειωθεί ότι στην επαρχία Ελασσόνας, τα τελευταία χρόνια γίνεται μία συστηματική δουλειά στην καρυδοκαλλιέργεια, με ολοένα και περισσότερους παραγωγούς να στρέφονται σε αυτήν. 
 
Έτσι έχει δημιουργηθεί μία άτυπη Ομάδα Παραγωγών στην Τσαριτσάνη, υπάρχει ο Συνεταιρισμός «Ελασσόνα Nuts», αλλά και μεγάλοι ιδιώτες παραγωγοί, με σημαντικές ποσότητες που επηρεάζουν την αγορά με τις συμφωνίες τους.
 
eleftheria.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 

 

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]