Ελαιόλαδο: Το «μυστικό» των Ισπανών για τεράστια παραγωγή

Πολλοί ειδικοί επισημαίνουν πως η παραγωγή ελαιολάδου είναι εφικτή μόνο σε 54 χώρες του κόσμου και αυτό έχει να κάνει με τις ιδιαίτερες κλιμ...


Πολλοί ειδικοί επισημαίνουν πως η παραγωγή ελαιολάδου είναι εφικτή μόνο σε 54 χώρες του κόσμου και αυτό έχει να κάνει με τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που ευνοούν την καρποφορία.

Η Ισπανία όχι μόνο είναι μια από αυτές αλλά και κατά καιρούς η πρώτη παραγωγός παγκοσμίως. Και η χώρα μας διεκδικεί την πρωτιά επίσης. Η Πελοπόννησος είναι ο κατεξοχήν τόπος παραγωγής έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.

Άραγε τι κάνουν οι Ισπανοί και καταφέρνουν να παράγουν τόσο μεγάλη ποσότητα;

Οι ισπανικές ελιές έχουν το εξής χαρακτηριστικό: είναι χαμηλές σε ύψος, κάτι που κάνει πολύ πιο εύκολη τη συγκομιδή τους με σύγχρονα μηχανήματα. Η παραγωγή συνδυάζεται με την επιστημονική έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα συνεχώς αξιοποιούνται στον αγροτικό τομέα.

Η δεντροφύτευση είναι γραμμική για να ευνοείται το μέγεθος της παραγωγής.

Πολλοί βέβαια, επισημαίνουν πως ο ισπανικός τρόπος παραγωγής με τις πολύ πυκνές και γραμμικές δεντροκαλλιέργειες δεν είναι ό, τι καλύτερο μακροπρόθεσμα. Σε πολλές περιπτώσεις αυτή η τακτική μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη βιωσιμότητα του δέντρου.

Όσο μεγαλύτερη και αν είναι η παραγωγή οι ειδικοί επιμένουν πως τα ελληνικά ελαιόδεντρα που μπορεί να μετρούν ακόμα και αιώνες ζωής προσφέρουν ασύγκριτης ποιότητας λάδι.

patrisnews.com

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

 

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]