Υποβαθμισμένο το βαμβάκι στην Καρδίτσα - Εντοπίζονται ξένες ύλες λόγω ''Ιανού''...

Με μελανά χρώματα περιγράφεται από ειδικούς και αγρότες η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά του βαμβακιού σε ό,τι αφορά τη φετινή ...


Με μελανά χρώματα περιγράφεται από ειδικούς και αγρότες η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά του βαμβακιού σε ό,τι αφορά τη φετινή παραγωγή του Νομού Καρδίτσας, μετά το καταστροφικό πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού».

Ειδικότερα, ο προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου και Τυποποίησης Βάμβακος Καρδίτσας κ. Μοχάμεντ Νταράουσε δήλωσε πως τα δείγματα βαμβακιού που φτάνουν για έλεγχο, στην πλειονότητά τους έχουν πολλές ξένες ύλες, ενώ και το κυτίο χρώματος είναι υποβαθμισμένο.


Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι παραδόθηκε στα εκκοκκιστήρια περίπου το 60%-70% της φετινής βαμβακοπαραγωγής από τους Καρδιτσιώτες καλλιεργητές.


Αυτοί που δεν παρέδωσαν ακόμη την παραγωγή τους ανήκουν στους προνομιούχους θα λέγαμε, οι οποίοι είχαν συγκομίσει νωρίς το προϊόν και το είχαν συγκεντρώσει σε ασφαλείς αποθήκες, ή γλίτωσαν από τη μανία του κυκλώνα, γεγονός που τους επιτρέπει να τηρούν στάση αναμονής για πιθανή άνοδο της τιμής.


Ήδη - όπως είπε ο κ. Νταράουσε - το τελευταίο διάστημα η τιμή του σύσπορου βαμβακιού στο χρηματιστήριο σημείωσε αύξηση και κυμαίνεται στα 0,47 Ευρώ/κιλό (τιμή ΟΠΕΚΕΠΕ), ωστόσο στα εκκοκκιστήρια η τιμή που δίνεται προς το παρόν είναι γύρω στα 0,42 Ευρώ/κιλό.


Ο προϊστάμενος του Ε.Κ.Β. υπογράμμισε πως η ασάφεια που επικρατεί αυτό το διάστημα με την τιμή, θα ξεκαθαρίσει προς τον Δεκέμβριο μήνα, όταν ολοκληρωθεί η ζήτηση του Ελληνικού βαμβακιού από τις χώρες που παραδοσιακά το αγοράζουν, όπως είναι η Τουρκία πρωταρχικά (παίρνει περίπου το 50% της βαμβακοπαραγωγής μας) και εν συνεχεία η Αίγυπτος, Κίνα, Μαλαισία, Ιταλία, Γερμανία κ.ά.


Οι δοσοληψίες φέτος ιδιαίτερα με την Τουρκία, έχουν αρκετές δυσκολίες επειδή η οικονομία της βρίσκεται σε κρίση και το νόμισμά της διαγράφει συνεχώς πτωτική πορεία, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες της γείτονος να γκρινιάζουν ότι οι ισχύουσες τιμές είναι υψηλές γι’ αυτούς.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας κ. Κώστας Τζέλλας υποστήριξε ότι «το βαμβάκι αυτή την περίοδο παραδίδεται στα εκκοκκιστήρια σε εξευτελιστικές τιμές της τάξης των 0,16 Ευρώ/κιλό με το επιχείρημα της καταστροφής μεγάλων εκτάσεων καλλιεργειών και της υποβάθμισης χρώματος και ποιότητας του προϊόντος από τον «Ιανό» στον Νομό μας».


Όπως τόνισε, με μειωμένες τιμές παραλαμβάνεται το σύσπορο βαμβάκι που συγκομίστηκε σε χωράφια που πλημμύρισαν κατά το ήμισυ, η δέχθηκαν μεγάλη υγρασία από την καταιγίδα της 18ης Σεπτεμβρίου 2020.


«Αλλά και τα λεγόμενα «καθαρά βαμβάκια» που δεν χτυπήθηκαν από τον «Ιανό», ανεξήγητα δεν απολαμβάνουν την τιμή που ανακοινώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ (0,47 Ευρώ/κιλό), αλλά πολύ χαμηλότερη μέχρι και 0,41 Ευρώ/κιλό» πρόσθεσε ο κ. Τζέλλας.


Να σημειωθεί ότι στον Νομό Καρδίτσας οι μεγαλύτερες καταστροφές του κυκλώνα εντοπίζονται στα βαμβακοχώραφα του Δήμου Παλαμά και της ευρύτερης περιοχής.


Όσο για τις αποζημιώσεις που άρχισαν ήδη τις τελευταίες ημέρες να καταβάλλονται στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους, ο κ. Τζέλλας δήλωσε με έμφαση ότι δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση το απολεσθέν φετινό εισόδημα το οποίο θα είναι μειωμένο τουλάχιστον κατά 30% σε σύγκριση με άλλες χρονιές.


Σε ότι αφορά στις αγωνιστικές προθέσεις της Ομοσπονδίας, ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής υπογράμμισε ότι η δράση θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα διότι τα αγροτικά προβλήματα αντί να επιλυθούν έχουν διογκωθεί. Ωστόσο, η μένουσα πανδημία του νέου κορονοϊού και τα αυστηρά απαγορευτικά μέτρα που επιβάλλονται συνεχώς για τον περιορισμό της, θα κρίνουν εν πολλοίς τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για τη μορφή των νέων κινητοποιήσεων.

eleftheria.gr

  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]