Στο φουλ βρίσκεται η ελαιοσυγκομιδή: Χαμηλές αποδόσεις και τιμή έως 2,60 ευρώ

Στα 2,50 με 2,60 ευρώ παραμένει η τιμή του ελαιολάδου στη Μεσσηνία και η ποιότητα, για την ώρα, είναι σε καλά επίπεδα. Όμως, σε περιοχές το...


Στα 2,50 με 2,60 ευρώ παραμένει η τιμή του ελαιολάδου στη Μεσσηνία και η ποιότητα, για την ώρα, είναι σε καλά επίπεδα.


Όμως, σε περιοχές του νομού έχει αρχίσει να εμφανίζεται γλοιοσπόριο και οι παραγωγοί σε αυτές πρέπει να επισπεύσουν το μάζεμα, για να προλάβουν την επέκταση της ζημιάς και την καταστροφή. Λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών και της κατάστασης με τον κορονοϊό, ο κόσμος έχει βγει στους ελαιώνες και μαζεύει τον καρπό του, παρότι η χρονιά είναι όψιμη και οι αποδόσεις στην πλειονότητα δεν είναι ικανοποιητικές.


Αναλυτικά, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορυφασίου Λάζαρος Σύρνος μας είπε ότι η τιμή είναι στα 2,60 ευρώ και παρατήρησε πως “είμαστε στα μισά της παραγωγής. Δεν υπάρχουν εργάτες, είναι μεγάλο πρόβλημα”. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι “αρχίζει να παρουσιάζεται γλοιοσπόριο, γι’ αυτό πρέπει να μαζευτούν οι ελιές έγκαιρα. Αν δεν γίνει αυτό, θα έχουμε μεγάλο ζήτημα. Και οι τιμές θα πέσουν και τα λάδια θα υποβαθμιστούν”. Αφού ανέφερε ότι “τώρα το λάδι είναι στα 4 με 4,5 δέκατα”, εξήγησε πως “αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα αρχίσουμε να ξεχωρίζουμε τα λάδια. Η καλύτερη τιμή, τα 2,60 που είναι σήμερα, θα είναι για λάδια μέχρι 5 δέκατα”. Ακόμα, ο κ. Σύρνος μας ενημέρωσε ότι “όλοι οι παραγωγοί είναι στα κτήματα” και πρόσθεσε ότι “είναι 1 με 1,5 κιλό οι αποδόσεις, δεν είναι αυτές που περιμέναμε. Είναι όψιμη η παραγωγή”.


Ο πρώην πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Αντώνης Κορακάκης (από την περιοχή Φοινικούντας - Λαχανάδας) μας είπε ότι η τιμή είναι 2,5 ευρώ και παρατήρησε: “Στην περιοχή μας οι αποδόσεις είναι πιο καλές σε σχέση με πέρυσι. Η ποιότητα είναι καλή, 3 με 4 δέκατα. Σε ορισμένες περιοχές έχει ακουστεί η εμφάνιση γλοιοσπορίου, στη δική μας δεν έχει τύχει ακόμα. Λόγω της έλλειψης εργατών και της αβεβαιότητας με τον κορονοϊό, βγήκε νωρίς ο κόσμος να μαζέψει και έχουμε ξεπεράσει το 60%”.


Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέρνας Σταύρος Αδαμόπουλος εκτίμησε πως “υπάρχει έλλειψη αισιοδοξίας από την αρνητική οικονομία και από την αρνητική διάθεση λόγω της κατάστασης της υγείας με τον κορονοϊό”. Επεσήμανε ότι “το ζήτημα είναι να μαζευτούν οι ελιές, να βρει ο κόσμος εργάτες για να τις μαζέψει”. Ανέφερε ότι “η προσφορά κατεβάζει την τιμή, αλλά στη Μεσσηνία υπάρχει μειοδοτική προσφορά από τους εμπόρους” και σημείωσε με απογοήτευση: “Στα 2,5 ευρώ είναι η τιμή και είναι ξεφτίλα. Δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή και είναι αδικαιολόγητο που οι τιμές είναι σε αυτά τα επίπεδα”.


Όσον αφορά το γλοιοσπόριο παρατήρησε ότι “εξαρτάται από τον παραγωγό και το κλιματικό περιβάλλον. Η περιοχή μας δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα. Οι παραγωγοί γνωρίζουν και μαζεύουν νωρίτερα τα επικίνδυνα χωράφια (για παράδειγμα στα βαθουλώματα)”. Τέλος, μας ενημέρωσε πως “τα λάδια είναι πολύ καλά ποιοτικά στα 3 δέκατα. Οι αποδόσεις δεν είναι ικανοποιητικές”.


Γ.Σ.

eleftheriaonline.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]