Γιατί ο Αχελώος θα έπρεπε να αποτελεί σημαία αγώνα και για εμπόρους, επαγγελματίες της Θεσσαλίας

Ετήσια απώλεια τζίρου 150 εκατομμυρίων ευρώ από την τοπική οικονομία η στροφή σε ξερικές καλλιέργειες στον κάμπο  Φέτος το χειμώνα στον κάμ...


Ετήσια απώλεια τζίρου 150 εκατομμυρίων ευρώ από την τοπική οικονομία η στροφή σε ξερικές καλλιέργειες στον κάμπο 


Φέτος το χειμώνα στον κάμπο έχουν λιγοστέψει τα άσπαρτα χωράφια που θα προορίζονταν για τις εαρινές καλλιέργειες και παντού κυριαρχεί το πράσινο από τα φυτρωμένα χειμερινά σιτηρά.
Αυτό γιατί 1 εκατομμύριο στρέμματα αρδευόμενων εκτάσεων, το 30% περίπου της καλλιεργούμενης γης αντί των δυναμικών εαρινών καλλιεργειών μετατρέπεται φέτος σε ξερικά στάρια μικρής προσόδου στο θεσσαλικό κάμπο . Πρακτικά αυτό συνεπάγεται μία απώλεια της τάξης των 150 έως 200 εκατομμυρίων ευρώ τζίρου που θα λείψει από τις τοπικές οικονομίες των πόλεων της Θεσσαλίας.

Από το βαμβάκι ο μέσος τζίρος είναι 160 ευρώ (40 λεπτά με 400 κιλά το στρέμμα) από τη μηδική 200 ευρώ το στρέμμα και από το καλαμπόκι 250 ευρώ. Αντίθετα από το στάρι είναι από 60 μέχρι 70 ευρώ το στρέμμα, δηλαδή κατά μέσο όρο η απώλεια είναι μείον 150 ευρώ ανά στρέμμα από 1 εκατομμύριο στρέμματα που «γυρίζουν» από αρδευόμενες σε ξερικές καλλιέργειες ίσον 150 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα. 

Αιτία είναι κυρίως το υψηλό κόστος νερού αφού από τα 2,7 εκατομμύρια αρδευόμενες εκτάσεις στη Θεσσαλία, το 80% από αυτές αρδεύεται με γεωτρήσεις. Στην ανατολική Θεσσαλία το κόστος άρδευσης από γεωτρήσεις φτάνει μέχρι και 100 ευρώ το στρέμμα και αυτός είναι ο λόγος που εγκαταλείπεται σταδιακά το βαμβάκι στο Νομό Λάρισας, ενώ παραμένει σε κάποια επίπεδα στο Νομό Καρδίτσας ο οποίος αρδεύεται σε μεγάλο ποσοστό από τα επιφανειακά νερά των φραγμάτων Πλαστήρια Σμοκόβου.,.

Στην έκθεση Πισαρίδη αναφέρεται ότι θα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και τους τζίρους στην αγροτική οικονομία η οποία ωστόσο επιστρέφει στις χαμηλής προσόδου καλλιέργειες των σιτηρών, του κριθαριού και της ελαιοκράμβης στη Θεσσαλία, εφόσον δεν υπάρχουν φτηνά κοστολόγια άρδευσης από επιφανειακά νερά.


Δηλαδή όταν ο μέσος τζίρος στο Ισραήλ είναι 1800 ευρώ ανά στρέμμα και στη Ολλανδία 2000 ευρώ στη Θεσσαλία πέφτουμε από τα 200 στα 60 και 70 λόγω έλλειψης νερών. Αυτό λοιπόν συνεπάγεται φτωχής έλλειψης εσόδων από την τοπική αγορά και όταν με το καλό ανοίξουν τα μαγαζιά μετά την άρση του lockdown, θα διαπιστώσουμε πόσο εμφανής είναι αυτή η έλλειψη. Συμπερασματικά τα έργα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία έπρεπε πέρα από τους αγρότες να τα διεκδικούν με το ίδιο σθένος και οι έμποροι και οι επαγγελματίες. 


Όσο και αν έχει «κακοφορμίσει» το «σήριαλ Αχελώος» για την τοπική οικονομία της Θεσσαλίας παραμένει σημαία διεκδίκησης για όλους τους παραγωγικούς φορείς και ως εκ τούτου το «δούλεμα» και η επικοινωνιακού τύπου διαχείριση του θέματος από τη πολιτική μας ελίτ θα έπρεπε να είναι αιτία πολέμου για τους Θεσσαλούς πολίτες…

Γ.Κ.

thessaliatv.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]