Οι πληρωμές και οι εκκρεμότητες για χιλιάδες αγρότες

   Κάνοντας έναν απολογισμό των πληρωμών του ΥΠΑΑΤ τις προηγούμενες ημέρες καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα: Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου κα...

  

Κάνοντας έναν απολογισμό των πληρωμών του ΥΠΑΑΤ τις προηγούμενες ημέρες καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα:

Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου κατεβλήθησαν το 90% της βασικής ενίσχυσης, το 95% του πρασινίσματος και του 90% της ενίσχυσης για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας. Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε το υπόλοιπο 7% της βασικής ενίσχυσης και υπολείπεται το υπόλοιπο 3%. Από τα 290 εκατομμύρια ευρώ που καταβλήθηκαν προ ημερών, τα 40 αφορούν τη χορήγηση δικαιωμάτων Εθνικού αποθέματος. Μαζί με την προκαταβολή που δόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, το σύνολο της βασικής ενίσχυσης που έχει καταβληθεί ανέρχεται στα 989 εκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα χρήματα των άμεσων ενισχύσεων, δηλαδή το υπόλοιπο 3% της βασικής, το 5% του πρασινίσματος και το 10% της ενίσχυσης για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας θα καταβληθούν τη νέα χρονιά και μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων.

ΟΙ ΚΟΡΟΝΟ-ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ
Επίσης την προηγούμενη εβδομάδα το Υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση για τις λεγόμενες «κορονο-ενισχύσεις». Έτσι πληρώθηκαν οι παρακάτω κλάδοι: Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών της δεύτερης πληρωμής με το ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ, οι δικαιούχοι παραγωγοί του πακέτου ενίσχυσης λόγω Covid-19, στο οποίο περιλαμβάνονται οι ελιές Καλαμών, το πρώιμο καρπούζι, η ανοιξιάτικη πατάτα και τα θερμοκηπιακά κηπευτικά Κρήτης συνολικού ύψους 37 εκατ., οι δικαιούχοι του μέτρου της εξισωτικής αποζημίωσης συνολικού ύψους 248 εκατομμυρίων ευρώ, οι ελαιοπαραγωγοί του μέτρου 21 συνολικού ύψους 126 εκατ. ευρώ.


Τέλος, συνεχίζονται οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Σήμερα Δευτέρα ο Οργανισμός θα πραγματοποιήσει πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών για ΚΟΕ «Ετήσιο» για πυρκαγιές του, 16, ενώ το διήμερο 30 και 31 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ για ζημιές που προκάλεσε ο «Ιανός», αλλά και για άλλες ζημιές του 2020. Μέρος αυτών των χρημάτων αναμένεται να κατευθυνθεί σε παραγωγούς της Καρδίτσας και των Φαρσάλων.


Και επειδή πολλή κουβέντα έγινε για την εξισωτική αποζημίωση, υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο προϋπολογισμός ήταν στα 240 εκατομμύρια ευρώ, με τροποποιητική απόφαση ανέβηκε στα 257 εκατομμύρια ευρώ και τις προηγούμενες ημέρες έφτασε στα 359,3 εκατ. ευρώ. Η πληρωμή επηρεάστηκε τόσο από τον εντοπισμό ευρημάτων με λάθος κωδικό, όσο και από τον συμψηφισμό αχρεωστήτων από προηγούμενα έτη.

eleftheria.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]