Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας : Ζητά πακέτο μέτρων ενίσχυσης των παραγωγών εσπεριδοειδών λόγω χαμηλών τιμών

Πακέτο μέτρων ενίσχυσης παραγωγών εσπεριδοειδών διεκδικούν οι Αντιπεριφερειάρχες της Δυτικής Ελλάδας . Η ουσιαστική στήριξη των παραγωγών εσ...


Πακέτο μέτρων ενίσχυσης παραγωγών εσπεριδοειδών διεκδικούν οι Αντιπεριφερειάρχες της Δυτικής Ελλάδας . Η ουσιαστική στήριξη των παραγωγών εσπεριδοειδών με την λήψη συγκεκριμένων μέτρων τέθηκε επί τάπητος σε διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020 στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην κωμόπολη Στράτος της Αιτωλοακαρνανίας με την συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρου Βασιλόπουλου και Ενέργειας- Περιβάλλοντος- Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρου Δημητρογιάννη όπου σύμφωνα με τους καλλιεργητές της συγκεκριμένης Ομάδας Παραγωγών υπάρχει έντονο πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων, η τιμή που διαμορφώνεται πλέον είναι κάτω του κόστους παραγωγής, ενώ δυσοίωνες είναι οι προοπτικές κυρίως για το πορτοκάλι.

Οι βασικές αιτίες εντοπίζονται εξαιτίας του ανταγωνισμού από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα της Ισπανίας που προσφέρει σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές την αυξημένη παραγωγή της εξαιτίας σημαντικών ποσοτήτων μικροκαρπίας, διαπιστώνεται αύξηση κόστους μεταφοράς εξαιτίας των περιορισμών στην κυκλοφορία λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη διάθεση των προϊόντων σε παραδοσιακές αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα Καλύβια Αγρινίου όπου οι παραγωγοί μεταξύ των προβλημάτων που έθεσαν ήταν η δημιουργία συσκευαστηρίου στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου καθώς και η συμβουλευτική στήριξη της Περιφέρειας για την συγκρότηση Ομάδας Παραγωγών.

Εκείνο το οποίο τονίστηκε από πλευράς των αντιπεριφερειαρχών ήταν ότι θα ζητηθούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συγκεκριμένα μέτρα για την στήριξη των παραγωγών όπως ενίσχυση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, προκειμένου η τιμή τους να γίνει ανταγωνιστική έναντι αντίστοιχων άλλων παραγωγών χωρών, κοινωνική απόσυρση των προϊόντων και διάθεσή τους σε σχολεία ή άλλα ιδρύματα, στηρίζοντας έτσι τους παραγωγούς, αλλά και συγχρόνως προσφέροντας στα παιδιά ποιοτικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, οικονομική ενίσχυση των παραγωγών με 3-4 λεπτά το κιλό, διαβούλευση με τον ΕΛΓΑ ώστε στον κανονισμό του να ενταχθούν ασθένειες που μέχρι τώρα δεν προβλέπονται (όπως οι μύκητες κλπ), συντομότερη επιστροφή του ΦΠΑ προς παραγωγούς και εμπόρους κ.α. Στις συναντήσεις συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αχελώου Κώστας Βήττας.

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

 

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]