Δανειοδότηση για αγορά αγροτικής γης από το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Δανειοδότηση για αγορά αγροτικής γης και παροχή κεφαλαίου κίνησης, ανεξάρτητα από τη διάθεση επενδυτικού πλάνου, ρίχνει στην αγορά το Ταμε...


Δανειοδότηση για αγορά αγροτικής γης και παροχή κεφαλαίου κίνησης, ανεξάρτητα από τη διάθεση επενδυτικού πλάνου, ρίχνει στην αγορά το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα "Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη νέα προγραμματική περίοδο, το επίσημο συμβουλευτικό όργανο των διαχειριστικών αρχών όλων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων (συμπεριλαµβανομένου του ΠΑΑ), fi-compass που παρέχει η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς τα κράτη - μέλη, παρουσίασε πρόσφατα τις κατευθύνσεις που θα έχουν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ως γνωστόν αυτά παρέχουν το τελευταίο διάστημα εγγυημένα δάνεια σε Έλληνες αγρότες για την υλοποίηση Σχεδίων Βελτίωσης και άλλων επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του συμβουλευτικού οργάνου, αν και τα εργαλεία αυτά θα ενεργοποιηθούν με την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου, υπάρχει πρόβλεψη ώστε κατά την μεταβατική περίοδο που ήδη διανύεται να υπάρξει διατήρηση των σημερινών χρηματοδοτικών εργαλείων (Ταμείο Εγγυήσεων) με την υποστήριξη φρέσκου χρήματος της νέας επταετίας.
 
Τα βασικότερα σημεία του νέου σχεδιασμού, περιλαμβάνουν την χωρίς περιορισμό χρηματοδότηση των αγροτών για την αγορά αγροτικής γης. 
 
Σημειώνεται ότι στα υφιστάμενα εργαλεία υπάρχει πρόβλεψη που δεν επιτρέπει την χρηματοδότηση για αγορά γης σε ποσοστό που να υπερβαίνει το 10% του συνολικού επενδυτικού σχεδίου.

Άλλωστε, με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, δίνεται η δυνατότητα παροχής εγγυημένων δανείων χωρίς αυτά να είναι συνδεδεμένα με κάποια υπό εξέλιξη επένδυση. Όπως εξηγούν οι τεχνοκράτες, προχώρησαν στην ευελιξία αυτή ορμώμενοι από τις εξελίξεις του τελευταίου έτους με την πανδημία, κατά το οποίο εμφανίστηκε ένα ουσιαστικό χρηματοδοτικό κενό για τους αγρότες. 

Ένα ακόμα βασικό σημείο είναι η προτεραιότητα που δίνουν τα εργαλεία αυτά στην ανανέωση των γενεών στην ύπαιθρο, πράγμα που σημαίνει ότι προωθείται μια γραμμή εύκολης και ευέλικτης δανειοληπτικής δυνατότητας σε νεαρούς και νέους αγρότες, προκειμένου να τρέξουν τις εκμεταλλεύσεις τους. Μάλιστα στην περίπτωση των νέων αγροτών οι εξασφαλίσεις φαίνεται ότι θα είναι μηδενικές ακόμα και για υψηλού ρίσκου επενδύσεις.

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα συνδυασμού των χρηματοδοτικών εργαλείων με τις αγροτικές επιδοτήσεις".
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]