Yπεραιωνόβιο ελαιόλαδο από ελαιόδεντρα 2.000 ετών

Ένα εγχείρημα που ξεκίνησε με αυστηρά οικογενειακό χαρακτήρα και έτσι διατηρείται έως και σήμερα αποτελεί η ελαιοπαραγωγική επιχείρηση «Κύκλ...


Ένα εγχείρημα που ξεκίνησε με αυστηρά οικογενειακό χαρακτήρα και έτσι διατηρείται έως και σήμερα αποτελεί η ελαιοπαραγωγική επιχείρηση «Κύκλωπας» με έδρα τον παραλιακό οικισμό, Μάκρη, στην Αλεξανδρούπολη.

Με καταβολές και ερεθίσματα στην παραγωγή από την παιδική του ηλικία ο ιδρυτής του Κύκλωπα, Αργύρης Κελίδης, συμμετείχε στην διαδικασία συγκομιδής του καρπού με τους γονείς του, γεγονός που τον οδήγησε αρκετά χρόνια αργότερα να ξεκινήσει την δική του επιχείρηση στον κλάδο. «Ενδεικτική της επιρροής που είχε η διαδικασία της συγκομιδής στην μετέπειτα διαδρομή του πατέρα μου, είναι και η ασπρόμαυρη φωτογραφία στη συσκευασία των πέντε λίτρων, που απεικονίζει τον ίδιο με τους γονείς του να επιστρέφουν φορτωμένοι με ελιές πάνω στο γαϊδουράκι, αρκετά χρόνια πριν. Έκτοτε γεννήθηκε η επιθυμία στον πατέρα μου να δημιουργήσει κάτι δικό του στον τομέα της ελαιοκομίας. Το 1982 ίδρυσαν μαζί με τη μητέρα μου, Νίκη, το ελαιοτριβείο Κύκλωπας», περιγράφει η υπεύθυνη επικοινωνίας του ελαιοτριβείου Βάλια Κελίδου.
 

Η επιχείρηση άντλησε την ονομασία της από τη ομώνυμη ομηρική σπηλιά του Κύκλωπα, η οποία βρίσκεται στην περιοχή της Μάκρης. Χαρακτηριστική στην περιοχή είναι η ύπαρξη πολλών αρχαίων ριζών ελιάς καθώς υφίστανται περίπου 2.000 ελαιόδεντρα με ηλικία που υπερβαίνει τα χίλια έτη. Μάλιστα φέτος το ελαιοτριβείο Κύκλωπας, προχώρησε στην κυκλοφορία και ενός “υπεραιωνόβιου” ελαιόλαδου, προερχόμενου από τα συγκεκριμένα δέντρα, αποδίδοντάς του την ονομασία “Ages”, λόγω της ηλικίας των δέντρων από τα οποία προέρχεται.

Το γεγονός ότι το ελαιοτριβείο δεν ανήκει σε μία από τις παραδοσιακές ελαιοπαραγωγικές τοποθεσίες της Ελλάδας και εκ των πραγμάτων η παραγωγή του είναι μικρότερη, καθορίζει ταυτόχρονα και τις διαδικασίες συγκομιδής και παραγωγής που εφαρμόζει, οι οποίες σήμερα πλέον εντάσσονται σταδιακά στον παραγωγικό κύκλο των επιχειρήσεων ελαιοκομίας στη χώρα μας. «Ακολουθούσαμε ανέκαθεν κανόνες, που σήμερα εφαρμόζονται σταδιακά σε αρκετές ελαιοπαραγωγικές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα μαζεύαμε πάντοτε τις ελιές σε τελάρα, γεγονός που συμβάλλει στην διατήρηση της υγείας του καρπού, διατηρούμε καθαρά τα μηχανήματά μας, ενώ το λάδι μας παράγεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν παραγωγοί που μαζεύουν τις ελιές σε τσουβάλια, κάτι που είναι απαγορευτικό διότι ο καρπός δεν αερίζεται, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητά του. Αντιθέτως όταν ο καρπός τοποθετείται στα τελάρα παραμένει ανεπηρέαστη η ποιότητά του. Ας σημειωθεί ότι η παραγωγή πραγματοποιείται με ψυχρή έκθλιψη κάτω των 25 βαθμών Κελσίου», λέει η κυρία Κελίδου.


Δοκιμάζοντας τις δυνάμεις του σε διεθνές επίπεδο – Στο «18» της παγκόσμιας κατάταξης

Το 2008 το ελαιοτριβείο Κύκλωπας κλήθηκε για πρώτη φορά να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, συμμετέχοντας στον πρώτο του διαγωνισμό «Ελιάς και Ελαιόλαδου» στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, λαμβάνοντας το πλατινένιο βραβείο. Έκτοτε η επιχείρηση επένδυσε στο ποιοτικό ελαιόλαδο και τα μέλη της οικογένειας Κελίδη συνέχισαν διαφημίζοντας το προϊόν τους με τη συμμετοχή τους σε σειρά διαγωνισμών. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κύκλωπας καταλαμβάνει τη 18η θέση αξιολόγησης παγκοσμίως και την 8η θέση στο βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σύμφωνα με την κατάταξη EVOO για το 2019, «συγκομίζοντας» μέχρι στιγμής 130 βραβεία διεθνώς.

Επίτευγμα μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι η παραγωγική οδός που ακολούθησε στο ελαιοτριβείο Κύκλωπας αποτέλεσε το έναυσμα για την αναγνώρισή του τοπικού ελαιόλαδου ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο προέκυψε το ελαιόλαδο Μάκρης Π.Ο.Π., προερχόμενο από μία διόλου αναγνωρισμένη ελαιοπαραγωγική ζώνη της Ελλάδας.

Εξαγωγές στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, σε Εμιράτα, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ταΐβάν

To λάδι Κύκλωπας διατίθεται διεθνώς σε μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Ταϊβάν, στην Ιαπωνία, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περιγράφοντας το όραμα της οικογένειας Κελίδη για τα επόμενα χρόνια, η ίδια αναφέρει ότι επιδίωξη είναι η διαρκής επέκταση. «Είναι κάτι ωστόσο που δεν με φοβίζει διότι λειτουργεί η διάδοση της καλής μας φήμης που έχουμε από στόμα σε στόμα, ενώ διαφήμισή μας αποτελεί η υψηλή ποιότητα των προϊόντων που παράγουμε».

Σε ό,τι αφορά την φετινή χρονιά, το αποτέλεσμα εκπληρώνει τις προσδοκίες για υψηλής ποιότητας χαρακτηριστικά στο παραγόμενο προϊόν, ωστόσο οι ποσότητες είναι ελαφρώς περιορισμένες, όπως αναφέρει η Βάλια Κελίδου.

Το ελαιοτριβείο Κύκλωπας στα σημεία
  • 12.000 ελαιόδεντρα
  • 50-60 τόνοι ελαιόλαδου ετησίως
  • 60% της παραγωγής κατευθύνεται σε εξαγωγές


agronews

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]