ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πώς οι επιστήμονες κατάφεραν να ελέγξουν την ωρίμανση της ντομάτας


Αλλάζοντας μία πρωτεΐνη επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο να αλλάξουν τα ποσοστά ωρίμανσης της ντομάτας. Εμπειρογνώμονες στο Τμήμα Επιστημών Φυτών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακάλυψαν πώς η ωρίμανση – συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών και του «μαλακώματος» – μπορεί να επιταχυνθεί ή να επιβραδυνθεί για τις ντομάτες.

Η ομάδα της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι τροποποιώντας την έκφραση μιας μόνο πρωτεΐνης, που βρίσκεται σε υποκυτταρικά οργανίδια που ονομάζονται πλαστίδια, μπορούν να ασκήσουν κάποιο έλεγχο στην ωρίμανση.


Στις ντομάτες, η διαδικασία ωρίμανσης συνεπάγεται με αλλαγές στα μικροσκοπικά «οργανίδια» μέσα στα κύτταρα των φρούτων, που ονομάζονται πλαστίδια. Αυτά τα πλαστίδια είναι υπεύθυνα για το χρώμα του καρπού.

Παρά τη σημασία τους στην απόδοση χρώματος φρούτων, λίγα ήταν γνωστά στο παρελθόν για το πώς εμπλέκονται τα πλαστίδια στη διαδικασία ωρίμανσης.

Αυτά τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Plants , παρέχουν μια θεωρητική βάση για την τροποποίηση ή τον χειρισμό της ωρίμανσης σαρκωδών φρούτων όπως οι ντομάτες.

Ο ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο Paul Jarvis του Τμήματος Επιστημών Φυτών της Οξφόρδης, δήλωσε ότι η μελέτη αποκάλυψε πραγματικές δυνατότητες βελτίωσης των καλλιεργειών. «Για παράδειγμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη πρώιμων ή όψιμων καρποφόρων ποικιλιών σαρκωδών φρούτων, ή για τη βελτίωση της μεταφοράς ή της διάρκειας ζωής των φρούτων, καθυστερώντας την ωρίμανση χωρίς να διακυβεύεται η ποιότητα», δήλωσε ο Jarvis.

gargalianoionline.gr

 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Πώς οι επιστήμονες κατάφεραν να ελέγξουν την ωρίμανση της ντομάτας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: