Ριζωμένη 30 χιλιετίες πίσω η ανθρώπινη επίδραση στις καλλιέργειες

  Δέκα χιλιετίες νωρίτερα από ό,τι μέχρι πρότινος πίστευαν οι ειδικοί, και συνολικά 30.000 χρόνια πριν, ξεκίνησε η επίδραση του ανθρώπ...

 
Δέκα χιλιετίες νωρίτερα από ό,τι μέχρι πρότινος πίστευαν οι ειδικοί, και συνολικά 30.000 χρόνια πριν, ξεκίνησε η επίδραση του ανθρώπου στην εξέλιξη των καλλιεργειών, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Γουόρικ.

Όπως ανακάλυψε ο καθηγητής Robin Allaby, του ερευνητικού κέντρου School of Life Sciences του πανεπιστημίου, η συγκομιδή καλλιεργειών από τους αρχαίους τροφοσυλλέκτες ήταν ήδη αρκετά εκτεταμένη κατά την τελευταία Εποχή των Παγετώνων, τόσο ώστε να αρχίσει να επηρεάζεται η εξέλιξη του ρυζιού, του σιταριού και του κριθαριού· μια μακροχρόνια διαδικασία, η οποία τελικά οδήγησε στην «εξημέρωση» των άγριων φυτών.

Η συχνή «τριβή» των κυνηγών-συλλεκτών με τις συγκεκριμένες καλλιέργειες αποτέλεσε την παράμετρο-κλειδί στις παραπάνω αλλαγές. Τα ευρήματα έδειξαν ότι το «άγριο» μονόκοκκο (einkorn) σιτάρι βρισκόταν σε εξελικτική πορεία προς την εξημέρωση μέχρι και 30.000 χρόνια πριν, στην τωρινή Βόρεια Συρία, και το δίκοκκο (emmer) σιτάρι πριν από 25.000 χρόνια στην περιοχή του Λεβάντε (ο αδόκιμος όρος προσδιορίζει το κομμάτι της Μέσης Ανατολής, που βρίσκεται ανατολικά από τη Μεσόγειο).

Στην ίδια περιοχή, εντοπίστηκαν τα πρώτα παρόμοια ίχνη για το κριθάρι, που παραπέμπουν σε 21.000 χρόνια από σήμερα, ενώ το ρύζι επηρεάστηκε περισσότερο από 13.000 χρόνια πριν στη Νότια, στην Ανατολική και στη Νοτιοανατολική Ασία.

Μάλιστα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι καλλιέργειες συγκομίζονταν σε τέτοιον βαθμό, ώστε να ωθηθούν προς την εξημέρωση μέχρι και 30.000 χρόνια πριν, η μελέτη απέδειξε, επίσης, την ύπαρξη πυκνών πληθυσμών ανθρώπων εκείνη την περίοδο.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Σχόλια