Πληρώθηκε η συνδεδεμένη σε βαμβάκι & άλλα προϊόντα

Πιστώθηκαν την (προηγουμένη)Τρίτη 178,698 εκατ. ευρώ για την ειδική ενίσχυση βάμβακος σε 43.309 δικαιούχους και ήδη τα χρήματα είναι δια...


Πιστώθηκαν την (προηγουμένη)Τρίτη 178,698 εκατ. ευρώ για την ειδική ενίσχυση βάμβακος σε 43.309 δικαιούχους και ήδη τα χρήματα είναι διαθέσιμα στους παραγωγούς.

Εκτός από τη συνδεδεμένη στο βαμβάκι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ πιστώθηκαν ακόμη 3,7 εκατ. ευρώ για τη συνδεδεμένη μήλων σε 7.106 παραγωγούς, το ποσό των 2,84 εκατ. ευρώ για τη συνδεδεμένη βιομηχανικής ντομάτας σε 817 παραγωγούς και 112.746 ευρώ για τη συνδεδεμένη στα ροδάκινο προς χυμό σε 451 παραγωγούς. Επιπλέον, καταβάλλονται και τα υπόλοιπα των συνδεδεμένων για ζαχαρότευτλα ποσού 9.544,87 ευρώ, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή ποσού 171.888,80 ευρώ, σπαράγγια ποσού 43.520,21 ευρώ, καρποί με κέλυφος ποσού 61.874,08 ευρώ, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά σανοδοτικά ψυχανθή ποσού 544.297,67 ευρώ, βρώσιμα όσπρια ποσού 205.990,06. Επιπλέον, πιστώθηκαν υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης ύψους 1.262.327,91 ευρώ, πρασινίσματος ύψους 922.207,46 ευρώ και ενίσχυσης Νέων Γεωργών ύψους 33.141,35 ευρώ.

Προτιμάται το βαμβάκι

Στους κερδισμένους της φετινής χρονιάς για τις εαρινές καλλιέργειες στον κάμπο συμπεριλαμβάνεται το βαμβάκι, διότι αφενός παρατηρείται μια σοβαρή προσπάθεια των εκκοκκιστών να στηρίξουν το προϊόν (με συμβολαιακή, εξωστρέφεια), αφετέρου η περσινή τιμή των 52-53 λεπτών θεωρήθηκε καλή, σε σχέση με την κατρακύλα των τιμών στα άλλα προιόντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι η Θεσσαλία κατείχε το 36% της ελληνικής παραγωγής. Αναλυτικότερα η Καρδίτσα με 404.000 στρ. περίπου ήταν πρωταθλήτρια με 16% της εγχώριας παραγωγής, ακολούθησε στη δεύτερη θέση ο νομός Λάρισας με 278.672 στρ. και 14%, ενώ σταθερή ήταν η παραγωγή σε Τρίκαλα (6%) και Μαγνησία (2%).

Συμβουλές της ΔΟΒ

Το ελληνικό βαμβάκι είναι πολύ σημαντικό προϊόν για την εθνική οικονομία της χώρας αλλά και για όσους το παράγουν και όλοι οφείλουν να εργαστούν για την αναβάθμισή του, δημιουργώντας υπεραξία για το προϊόν και σταθερά βιώσιμες προοπτικές για τον κλάδο.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, (η οποία αποτελείται από βαμβακοπαραγωγούς και εκκοκκιστές), η οποία με αφορμή την επικείμενη περίοδο σποράς του βαμβακιού και στο πλαίσιο της αναβάθμισης του προϊόντος, με σκοπό να επιτευχθούν υψηλότερες τιμές πώλησης, προτείνει στους συνεργάτες βαμβακοπαραγωγούς τα ακόλουθα:

1. Τη στενή συνεργασία τους με τους γεωπόνους ώστε να εφαρμοστούν πλήρως τα Φιλοπεριβαλλοντικά Καλλιεργητικά Πρότυπα Αειφόρου Ανάπτυξης (ορθολογική χρήση νερού και εισροών).

2. Τη δημιουργία ομάδων συνεργασίας μεταξύ τους, προκειμένου να επιτευχθεί α) καλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα για την προμήθεια των εφοδίων τους, β) μείωση του κόστους της καλλιέργειας με κοινή χρήση μηχανημάτων και δυνατοτήτων έκαστου μέλους, γ) καλύτερες τιμές πώλησης του προϊόντος.

3. Την πιστοποίηση της παραγωγής τους, σύμφωνα με τα Εθνικά πρότυπα καλλιέργειας AGRO 2.1 και AGRO 2.2., ώστε να συγκομιστεί και να πωληθεί πιστοποιημένο Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας Βαμβάκι, σύμφωνα με τις ανάγκες των καταναλωτών και να έχουν τη δυνατότητα ένταξης της καλλιέργειά τους στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης.

4. Να καλλιεργήσουν τις ποικιλίες με τη μεγαλύτερη απόδοση (%) σε Ίνα, κατ' ελάχιστον 28 χιλιοστά Μήκος Ίνας, και Μέγιστο Micronnaire 4,7, σε συνεργασία με τον γεωπόνο τους, και μετά από συμφωνία με την εκκοκκιστική επιχείρηση με την οποία συνεργάζονται, προκειμένου να δοθεί καλύτερη ΤΙΜΗ για το βαμβάκι. Στον ιστότοπο της Δ.Ο.Β. (www.hca.org.gr) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τα αποτελέσματα της συνεχούς έρευνας ποικιλιών που διενεργεί η Διεπαγγελματική στο πλαίσιο των κοινών δράσεων με τον ΣΕΠΥ, προκειμένου να διαλέξουν την ποικιλία που θα τους αποφέρει την μεγαλύτερη κερδοφορία.

5. Τη συμμετοχή τους σε εκπαιδεύσεις, που υλοποιούνται από φορείς και επιχειρήσεις, ώστε να ενημερωθούν για τις νέες τεχνολογίες, τη Γεωργία Ακριβείας και να αυξήσουν την ποσότητα αλλά και την ποιότητα της παραγωγής τους μειώνοντας το κόστος.

Γ.Ρ.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Σχόλια