Σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τη Μεσογειακή Διατροφή

Τη Δευτέρα 7 Μαΐου 2018 έγινε σύσκεψη για τη Μεσογειακή Διατροφή πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την περ...


Τη Δευτέρα 7 Μαΐου 2018 έγινε σύσκεψη για τη Μεσογειακή Διατροφή πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την περασμένη Δευτέρα, εν όψει της 8ης Διακυβερνητικής Συνάντησης των 7 μελών του Μεσογειακής Διατροφής που θα πραγματοποιηθεί στο Stari Grad της Κροατίας 6 με 7 Ιουνίου.

Tη σύσκεψη κάλεσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκος Αντώνογλου και παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης, η Μαγδαληνή Ράππου από τη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων, από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Βίλλυ Φωτοπούλου, ο προϊστάμενος στο Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων Γιάννης Δρίνης και η εκπρόσωπος της γενικής γραμματέως Ελένη Ίσκου, ο πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης, η διευθύντρια του Ιδρύματος Βίκυ Ιγγλέζου, ο διευθυντής του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων Γιώργος Μπαουράκης και η συνεργάτριά του Χαρά Ρικουνάκη.

Κατά τη συνάντηση τέθηκε το θέμα της δυνατότητας διεύρυνσης του δικτύου των χωρών και των Εμβληματικών Κοινοτήτων που υποστηρίζουν την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO με την εισδοχή κι άλλων μεσογειακών χωρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Επιπλέον, συζητήθηκε διεξοδικά η ανάγκη σχεδιασμού στρατηγικής, δηλαδή του συνδυασμού των στόχων και των μέσων για τη διαφύλαξη και προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής τόσο εντός της Ελλάδας όσο και στο πλαίσιο του δικτύου των 7 χωρών. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να συσταθεί μια επιτροπή με εκπρόσωπους από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υγείας και την Εμβληματική Κοινότητα. Η εν λόγω επιτροπή θα επιφορτισθεί με το έργο ανεύρεσης πόρων για τη χρηματοδότηση δράσεων κλιμακούμενης δραστηριότητας.

Από την πλευρά της, η κα Φωτοπούλου αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής και στην καλή συνεργασία με το Δήμο Πύλου-Νέστορος και το Μανιατάκειον Ίδρυμα στο Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη, καθώς και στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που στοχεύουν στη διαφύλαξη και ανάδειξη του άυλου αυτού θησαυρού.

Με τη σειρά του ο κ. Μανιατάκης ανέφερε ότι συνεχίζεται η συνεργασία του Μανιατάκειου Ιδρύματος με τα υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Δήμο Πύλου-Νέστορος, που ξεκίνησε το 2009 με την προετοιμασία του διακρατικού φακέλου υποψηφιότητας της Μεσογειακής Διατροφής στην UNESCO, ενώ στηρίζει τις πρωτοβουλίες που συνδέουν τον πολιτισμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί έννοια-κλειδί στον 21ο αιώνα και μία μεγάλη πρόκληση για όλη την ανθρωπότητα.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Σχόλια