Υπαρκτός ο κίνδυνος από καρκινογόνα ορυκτέλαια στα τρόφιμα!

Ανταπόκριση από Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης Την επιβεβαίωση ότι, πράγματι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, από την ύπαρξη καρκινογ...


Ανταπόκριση από Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης
Την επιβεβαίωση ότι, πράγματι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, από την ύπαρξη καρκινογόνων υδρογονανθράκων στα τρόφιμα και στα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, έδωσε, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, ο Λιθουανός Επίτροπος της ΕΕ για την υγεία Vytenis Andriukaitis, απαντώντας, μόλις χθες, σε ερώτηση του Ιταλού ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Nicola Caputo.

Μόνο που, όπως δήλωσε ο Επίτροπος, τα στοιχεία, για τον ακριβή προσδιορισμό αυτών των κινδύνων για τους Ευρωπαίους, αναμένονται να γίνουν γνωστά τον… Φεβρουάριο του 2019 και με την προϋπόθεση ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα έχουν συμμορφωθεί με την σχετική σύσταση που εξέδωσε η Κομισιόν.

Σύμφωνα με αυτή τη σύσταση, τα κράτη μέλη και ορισμένοι ενδιαφερόμενοι που παρακολουθούν και έχουν επισημάνει την εμφάνιση ορυκτών ελαίων, επιβλαβών για την υγεία στα τρόφιμα, θα πρέπει να δώσουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την έκθεση των καταναλωτών της ΕΕ σε αυτές τις ουσίες, επισημαίνει ο Επίτροπος και υπογραμμίζει ότι:

-«Η Κομισιόν μπορεί να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων να επικαιροποιήσει την εκτίμησή της για τον κίνδυνο, προκειμένου να αποκτήσει την κατάλληλη βάση για συζητήσεις σχετικά με την ανάγκη καθορισμού ανώτατων ορίων στην ΕΕ για τα ΜΟΗ στα τρόφιμα και στα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα».

Όπως προκύπτει, όμως, από την ερώτηση του Ιταλού ευρωβουλευτή, το θέμα δεν έγκειται στο αν θα καθορισθούν νέα ανώτατα όρια, για το ανεκτό ή μη της επίδρασης αυτών των ουσιών στα τρόφιμα αλλά στο πώς θ’ αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι για την υγεία των ευρωπαίων, από την παρουσία τους στα τρόφιμα.

Διότι, στην γραπτή του ερώτηση, ο Ιταλός ευρωβουλευτής, ξεκάθαρα αναφέρει ότι, ανάμεσα στις πιθανές εστίες μόλυνσης των τροφίμων από καρκινογόνα ορυκτά έλαια, η σημαντικότερη είναι η συσκευασία, ειδικά από χαρτί και ανακυκλωμένο χαρτόνι, στην οποία τα έλαια αυτά μεταναστεύουν από το χαρτόνι στο φαγητό μέσω του αέρα ακόμη και με ένα πλαστικό φράγμα που υπάρχει.

Εκτός από αυτή τη μετανάστευση, υπάρχουν πολλές πηγές μόλυνσης, υπογραμμίζει ο Ιταλός ευρωβουλευτής και φέρνει ως παράδειγμα, ότι στις βιομηχανικές διεργασίες τα ορυκτέλαια χρησιμοποιούνται ως μη κολλητικά μέσα για επιδόρπια και αρτοσκευάσματα, ή σε διεργασίες κατά της σκόνης για δημητριακά και ζωοτροφές.

Ο καφές, το κακάο, η σόγια, τα καρύδια και τα δημητριακά μπορούν, για παράδειγμα, να μολυνθούν από τις λαδωμένες σακούλες ή λινάτσες από γιούτα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά τους, καταλήγει.
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Σχόλια