Λιγότερη ζάχαρη περιέχουν τα ελληνικά γιαούρτια σύμφωνα με έρευνα στην Βρετανία

Περισσότερη ζάχαρη από τη συνιστώμενη αποδείχθηκε πως περιέχουν σχεδόν όλα τα συσκευασμένα γιαούρτια στα ράφια των βρετανικών «σούπερ μά...


Περισσότερη ζάχαρη από τη συνιστώμενη αποδείχθηκε πως περιέχουν σχεδόν όλα τα συσκευασμένα γιαούρτια στα ράφια των βρετανικών «σούπερ μάρκετ», σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής έρευνας.

Από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι, μόνο τα ελληνικά και τα «ελληνικού τύπου» γιαούρτια, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αποτελούν εξαίρεση.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Λιντς και του Σάρεϊ, με επικεφαλής τη διατροφολόγο δρα Μπερναντέτ Μουρ, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open».

Για την έρευνά τους, οι ειδικοί ανέλυσαν τα συστατικά 921 γιαουρτιών που μπορεί κανείς να βρει σε μεγάλα βρετανικά σούπερ-μάρκετ. Στα περισσότερα προϊόντα (ακόμα και στα βιολογικά ή εκείνα που προορίζονται για παιδιά) διαπιστώθηκε ότι, η περιεκτικότητα σε ζάχαρη ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που προβλέπεται προκειμένου τα συγκεκριμένα προϊόντα να φέρουν την πράσινη σήμανση που παραπέμπει σε τρόφιμα με μικρή ποσότητα ζάχαρης.

Συγκεκριμένα, τα μέσα επίπεδα ζάχαρης στα περισσότερα γιαούρτια –η σύσταση των οποίων μπήκε κάτω από το μικροσκόπιο- βρέθηκαν να είναι πολύ πάνω από τα πέντε γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια γιαουρτιού, όπως απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να θεωρείται ότι ένα προϊόν έχει πράγματι λίγη ζάχαρη (όπως μπορεί να ισχυρίζονται οι παραγωγοί του).

Αναλυτικότερα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, από το σύνολο των γιαουρτιών μόνο το 9% δεν ξεπερνούσε τα συνιστώμενα όρια ζάχαρης, ενώ για τα παιδικά γιαούρτια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόνο 2%. Συγκεκριμένα, στα γιαούρτια που καταναλώνουν τα παιδιά η μέση περιεκτικότητα ήταν περίπου 11/100 γραμμάρια.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας συνιστά τα παιδιά 4 έως 6 ετών να μην καταναλώνουν πάνω από 19 γραμμάρια ζάχαρης τη μέρα. Ωστόσο, μόνο δύο από τα 101 παιδικά γιαούρτια που αναλύθηκαν, ταξινομήθηκαν ως προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης.

Από την ίδια μελέτη φάνηκε ότι, στα βιολογικά γιαούρτια η περιεκτικότητα σε ζάχαρη ήταν 13/100 γραμμάρια.

Η επικεφαλής της έρευνας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ακόμη και γιαούρτια με την ετικέτα «βιολογικά», που συχνά θεωρούνται τα πιο υγιεινά, στην πραγματικότητα μπορεί να αποτελούν μια αφανή πηγή πρόσθετης ζάχαρης».

«Ρεκόρ» γλυκιάς γεύσης σημείωσαν, σύμφωνα με την έρευνα, τα γιαούρτια-επιδόρπια με μέση περιεκτικότητα σε ζάχαρη 16,4 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν επίσης ότι, τα ελληνικά/ελληνικού τύπου γιαούρτια, καθώς και τα λεγόμενα «φυσικά» γιαούρτια περιέχουν υψηλότερα (σε σύγκριση με άλλα γιαούρτια) επίπεδα πρωτεϊνών (κατά μέσο όρο 32,4% έναντι 11% έως 20% των άλλων γιαουρτιών), λιγότερους υδατάνθρακες (35% έναντι 49% έως 60% των άλλων) και τη λιγότερη ζάχαρη από όλα τα άλλα γιαούρτια (κατά μέσο όρο πέντε γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια γιαουρτιού).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια