Σε εξέλιξη η συγκομιδή στον καπνό - Σε αναζήτηση οι εργάτες γης...

Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η συγκομιδή στον καπνό στις ποικιλίες Μπασμά και Κατερίνης στην επαρχία Ελασσόνας, ενώ ξεκίνησε προ ημερ...


Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η συγκομιδή στον καπνό στις ποικιλίες Μπασμά και Κατερίνης στην επαρχία Ελασσόνας, ενώ ξεκίνησε προ ημερών η συλλογή στην ποικιλία Βιρτζίνια. Κι ενώ οι πρόσφατες βροχές βοήθησαν το προϊόν, το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών συνεχίζει να απασχολεί έντονα τους καπνοπαραγωγούς.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του Καπνικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας και μέλος της Πανελλήνιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακατέργαστου Καπνού Γιώργο Κατσαρό «το πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης είναι μεγάλο και επηρεάζει την ποιότητα κι ίσως και την ποσότητα του καπνού, αφού η συγκομιδή καθυστερεί και δυσκολεύει τη διαδικασία της αποξήρανσης. Οι νόμιμοι αλλοδαποί εργάτες είναι πλέον ελάχιστοι, η Πολιτεία δεν έχει δώσει λύση ακόμη με τους εποχικούς και τα εργόσημα, αν και το υποσχέθηκε, ενώ δυστυχώς οι Έλληνες, λόγω δύσκολων συνθηκών εργασίας, την αποφεύγουν. Βρισκόμαστε σε απόγνωση».

Το παραπάνω πρόβλημα, μαζί με την εκκρεμότητα καταβολής αποζημίωσης μέσω de minimis και για την ποικιλία «Κατερίνης», όπως συνέβη με την ποικιλία «Μπασμά» θα γνωστοποιηθεί τις επόμενες μέρες από τη Διεπαγγελματική Καπνού στη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Τέλος, η εκτίμηση του κ. Κατσαρού για τις τιμές είναι ότι «και φέτος αυτές θα είναι ικανοποιητικές, καθώς η καπνεμπορία τα τελευταία χρόνια ζητά διαρκώς νέες σοδειές».


Από τον Γιώργο Ρούστα
roustas@eleftheria.gr


eleftheria.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια