Στον δεύτερο γενικό ψεκασμό σε αρκετές περιοχές βρίσκεται το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας στη Μεσσηνία. Σε κάποιες, λόγω των ιδιαίτερων ...
Στον δεύτερο γενικό ψεκασμό σε αρκετές περιοχές βρίσκεται το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας στη Μεσσηνία. Σε κάποιες, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν εκεί, έχουν γίνει και τρεις ψεκασμοί.
Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν προσβολές από το δάκο, αλλά είναι κρίσιμο το επόμενο διάστημα, λόγω της αναμενόμενης αλλαγής του καιρού.
Ωστόσο, υπάρχει ζήτημα στην παραγωγή, στην εικόνα του ελαιόκαρπου λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, ιδιαίτερα σε άγονες περιοχές του νομού - και για να αναστραφεί η κατάσταση θα πρέπει να βρέξει μέσα στο Σεπτέμβριο.
Την κατάσταση αυτή για τη φετινή ελαιοπαραγωγή μας παρουσίασε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος.
Αναλυτικά, μας ενημέρωσε ότι “είμαστε στον δεύτερο γενικό ψεκασμό” και παρατήρησε: “Εχουμε μικρότερους πληθυσμούς δάκου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι τώρα. Σε κάποιες περιοχές έχουν γίνει και 3 ψεκασμοί, όπως στο Ακριτοχώρι, στα Ρίγκλια, στον Αγιο Νικόλαο και στο Νεοχώριο Λεύκτρου, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών του μικροκλίματος. Δεν υπάρχουν ενδείξεις δακοπροσβολών μέχρι τώρα”.
Σημείωσε πως “το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν, η υγρασία αυξάνεται και θα πέσουν βροχές. Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε 1 με 2 ψεκασμούς ακόμα, αν χρειαστεί”.
Ο διευθυντής παραδέχθηκε ότι “έχουμε ζητήματα από τη μακροχρόνια ανομβρία, την ξηρασία” και εξήγησε πως οι παράγοντες που τα επηρεάζουν “είναι το ανάγλυφο του εδάφους, η γονιμότητα και η υδατοϊκανότητα, ο προσανατολισμός του ελαιώνα και το ύψος της παραγωγής. Σε περιοχές με φτωχό και άγονο χώμα που έχουν μεγάλη παραγωγή, παρατηρείται έντονη αφυδάτωση του καρπού (μικρός και ζαρωμένος) και συστροφή των φύλλων (μαζεύονται και καρουλιάζουν)”.
Ξεκαθάρισε ότι πιο ήπια είναι τα φαινόμενα σε αρδευόμενες περιοχές με καλά εδάφη και επεσήμανε πως “η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, αρκεί να βρέξει το επόμενο διάστημα”.
Τέλος, εκτιμώντας τη φετινή παραγωγή ελαιόλαδου, παρατήρησε ότι “δεν θα πιάσουμε την αντίστοιχη υψηλή παραγωγή, την προπέρσινη. Είναι ικανοποιητική η παραγωγή, αρκεί να έχουμε φυσιολογική εξέλιξη το επόμενο διάστημα”.
Γ.Σ.
Σχόλια