Γλοιοσπόριο: Ήρθε πάλι για να μείνει… – Μαζέψτε γρήγορα τις ελιές

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στους ελαιοπαραγωγούς αλλά και στους ελαιοτριβείς της περιοχής μας, η εμφάνιση το τε...


Έντονη ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στους ελαιοπαραγωγούς αλλά και στους ελαιοτριβείς της περιοχής μας, η εμφάνιση το τελευταίο χρονικό διάστημα του μύκητα του γλοιοσπόριου στον καρπό της ελιάς.

Το γεγονός αυτό όπως είναι φυσικό έχει θορυβήσει τους παραγωγούς, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να ξαναζήσουν και πάλι την εφιαλτική για όλους περσινή ελαιοκομική περίοδο, όπου το γλοιοσπόριο προκάλεσε τη σημαντική μείωση της παραγωγής, αλλά κυρίως της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.


Δυστυχώς όμως από ότι φαίνεται το γλοιοσπόριο ήρθε για να μείνει… αφού όπως επισημαίνουν οι γεωπόνοι έχει χτυπήσει τις ελιές σε πολλές περιοχές του Νομού μας. Βλέπετε οι καλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού που ήρθαν να αντικατασταθούν από τα υψηλότατα επίπεδα υγρασίας του φθινοπώρου, ευνοούν σε τεράστιο βαθμό την εξάπλωσή του.

Ήδη ο μύκητας έχει κάνει την εμφάνισή του σε ελαιοκαλλιέργειες της περιοχής του Πύργου, της Αρχαίας Ολυμπίας, της Ζαχάρως και στην περιοχή του Κάστρου Κυλλήνης.

Τυχαία ανακάλυψη με άσχημη συνέχεια 

Ας πάρουμε τα γεγονότα με την αρχή. Πρίν μερικές ημέρες πραγματοποιήθηκε συγκομιδή ελαιοκάρπου, ποικιλίας αγουρέλαιου αλλά και κορωνέικης, από την περιοχή του Κάστρου Κυλλήνης. Η παραμονή του καρπού σε τσουβάλια για περίπου εικοσιτέσσερις (24) ώρες είχε σαν συνέπεια ο καρπός να ξεκινήσει να παρουσιάζει σημαντικές αλλοιώσεις.



Μετά την ελαιοποίησή του, παρότι ο βαθμός των οξέων ήταν στο 0,2, το ελαιόλαδο που είχε παραχθεί παρουσίαζε σημαντικά γευστικά ελαττώματα, όπως μας ανέφερε ο γεωπόνος Γιώργος Διβριτσιώτης.

«Από το γεγονός αυτό θορυβηθήκαμε και προσπαθήσαμε να διαπιστώσουμε με ελέγχους αν όντως υπάρχει και φέτος αντίστοιχη προσβολή των ελιών από τον μύκητα.

Έως τώρα αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι η επιβάρυνση που δέχεται ο καρπός κατά την συγκομιδή, η παραμονή για μεγάλο διάστημα σε τσουβάλια αλλά κυρίως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν, συμβάλλουν στην εμφάνιση του γλοιοσπόριου και ειδικά σε καλλιέργειες οι οποίες δεν είχαν σωστό πρόγραμμα αντιμετώπισης του μύκητα πριν την άνθηση.

Δυστυχώς σε πολλές περιοχές του Νομού μας υπάρχει σημαντικό πρόβλημα, που δυστυχώς με τις υπάρχουσες καιρικές συνθήκες ευνοείται η εξάπλωσή του.

Επαφή με γεωπόνους

Αυτό που τονίζεται από όλους είναι ότι λόγω των καιρικών συνθηκών, υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκειας της ημέρας και μεγάλα ποσοστά υγρασίας τις βραδινές ώρες, δυστυχώς αυτές είναι οι πλέον κατάλληλες τόσο για τη εξάπλωση του γλοιοσπόριου όσο και του δάκου.

Για αυτό οι παραγωγοί θα πρέπει άμεσα να έρθουν σε επαφή με τους γεωπόνους τους, προκειμένου να αναζητηθεί ο ενδεδειγμένος και πλέον αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των καλλιεργειών.

Και όλα αυτά ενώ η εικόνα που παρουσιάζει ο καρπός πάνω στα δέντρα είναι σε πολλές περιπτώσεις εξαιρετική.


Να επιταχυνθεί η ελαιοκομιδή

Αυτό που επισημαίνουν τόσο οι γεωπόνοι όσο και τα ελαιοτριβεία είναι ότι οι παραγωγοί θα πρέπει, όσο αυτό είναι εφικτό, να επισπεύσουν την ελαιοκομιδή. Και αυτό διότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την εξάπλωση του γλοιοσπόριου.


Επίσης θα πρέπει όπως επισήμανε η γεωπόνος Κατερίνα Τζουβάνου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη διαδικασία συγκομιδής προκειμένου να μην τραυματίζουν τον καρπό.

«Οι παραγωγοί καλό θα ήταν να μην αποθηκεύουν τον καρπό σε πλαστικά τσουβάλια και να προσπαθούν να αποθηκεύουν τις ελιές σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Επίσης θα πρέπει να προγραμματίσουν την άμεση ελαιοποίηση του καρπού».

Να μην ξαναέρθει η περσινή χρονιά

Την περασμένη χρονιά η τοπική οικονομία, εκτός από την οικονομική κρίση, έπρεπε να «σηκώσει» και το βάρος από την πολύ κακή ελαιοκομική περίοδο, αφού χάθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Κώστας Παπαδόπουλος

Ελαιοτριβείο Παπαδόπουλος: Δυστυχώς υπάρχει και πάλι έντονος προβληματισμός από την εμφάνιση του γλοιοσπόριου, κατά την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου. Εμείς σαν μονάδα, από την προηγούμενη χρονιά, έχουμε δημιουργήσει μία ομάδα γεωπόνων προκειμένου να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους παραγωγούς για να αντιμετωπίσουμε τα οποία προβλήματα προκειμένου να πετύχουμε μαζί τους την καλύτερη δυνατή ποιότητα παραγόμενου λαδιού. Υπάρχει σε όλους μας έντονη ανησυχία γιατί σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες δεν μπορούμε να προβλέψουμε πως μπορεί να εξελιχθεί το φαινόμενο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επανάληψη της περσινής χρονιάς θα είναι πραγματικά καταστροφική για όλους μας.

Η καταστροφική «βουτιά» ήταν ένας συνδυασμός παραγόντων, με βασικότερους τους κακούς χειρισμούς στην αντιμετώπιση του δάκου, τις άσχημες καιρικές συνθήκες, αλλά και τις διάφορες άλλες ασθένειες που έπληξαν τα ελαιόδεντρα.

Όλα αυτά προκάλεσαν σημαντική μείωση της παραγωγής, αλλά κυρίως της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.

Οδυσσέας Γουργούρας

Γεωπόνος: Η αυξημένη υγρασία απειλεί την παραγωγή του ελαιόλαδου. Το γλοιοσπόριο είναι μια ασθένεια που βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια. Ο θύλακας εμφάνισής του εντοπίζεται στις περιοχές της Ιταλίας και της δυτικής Ελλάδας. Οφείλεται στο μύκητα Gloeosporium olivarum.Ο μύκητας προσβάλλει κυρίως τους καρπούς όταν πλησιάζουν στην ωρίμανση ή όταν είναι ώριμοι και αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την παραγωγή, προκαλώντας χαρακτηριστική σήψη (συρρίκνωση). Η ασθένεια εμφανίζεται όταν ο καρπός αλλάζει χρώμα, αποκτά σκούρες κηλίδες που με ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας επεκτείνονται, καλύπτοντας ολόκληρο τον καρπό. Τότε οι καρποί πέφτουν στο έδαφος ή αν παραμείνουν στο δέντρο, αποσαθρώνονται και συρρικνώνονται. Οι ελιές που προσβάλλονται πέφτουν πρόωρα μειώνοντας την απόδοση της συγκομιδής και στο στάδιο της ελαιοπαραγωγής παράγουν λάδι χαμηλής ποιότητας, πολύ θολό και με υψηλό βαθμό οξύτητας. Η ένταση της ασθένειας σε μια περιοχή επηρεάζεται όχι μόνο από το ύψος και τις ημέρες της βροχής, αλλά και από την πολύ υψηλή πρωινή υγρασία σε συνδυασμό με την ύπαρξη μολύσματος.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη συμπίεση των τιμών, η οποία εν πολλοίς παραμένει ως σήμερα, περιόρισαν σημαντικά το εισόδημα των παραγωγών.

Οι παραγωγοί στενάζουν οικονομικά για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.


Χρήστος Τάγαρης

Ελαιοτριβείο Τάγαρης: Υπάρχει έντονη ανησυχία για την εμφάνιση και την φετινή χρονιά του γλοιοσπόριου.

Έως αυτή τη στιγμή στο ελαιοτριβείο μας δεν έχει έρθει καρπός χτυπημένος από τον μύκητα, όμως οι πληροφορίες που έχουμε μας έχουν θέσει σε επιφυλακή. Οι παραγωγοί θα πρέπει άμεσα να έρθουν σε επαφή με τους γεωπόνους τους και να επισπεύσουν, στα χωράφια που είναι εφικτό, τη διαδικασία ελαιοσυγκομιδής.

Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και στη χρήση των ξυλοκοπτικών μηχανημάτων, κάνοντας χρήση σε αυτά φυτικών λιπαντικών τα οποία δεν αφήνουν υπολείμματα.

Ελπίζουμε να μην έχουμε την ίδια καταστροφική περσινή χρονιά και τώρα που βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της περιόδου να περιορίσουμε όσο γίνεται τις απειλές για τις καλλιέργειες.

Αυτό που όλοι εύχονται είναι η περσινή καταστροφική χρονιά να μην επαναληφθεί, γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες για τους αγρότες αλλά και για το σύνολο της τοπικής οικονομίας θα είναι πραγματικά τραγικές.



Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια