Συμβουλές για την αποφύλλωση και τη συγκομιδή του βαμβακιού παρέχουν η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, σ...
Συμβουλές για την αποφύλλωση και τη συγκομιδή του βαμβακιού παρέχουν η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, προς τους βαμβακοπαραγωγούς των Τρικάλων, αλλά σίγουρα ενδιαφέρουν και τους Λαρισαίους αγρότες.
Έτσι για την αποφύλλωση των βαμβακόφυτων συστήνεται να γίνεται όταν είναι ανοικτό το 60% των καρυδιών με κατάλληλα και εγκεκριμένα φυτορρυθμιστικά σκευάσματα. Για επιτυχή αποφύλλωση ακολουθούμε πιστά και σχολαστικά τις οδηγίες της ετικέτας. Μη επιτυχής αποφύλλωση έχει ως συνέπεια την ξήρανση των φύλλων χωρίς να πέσουν από το φυτό, οπότε αυτά τρίβονται και κολλάνε στο σύσπορο βαμβάκι και δύσκολα αποχωρίζονται κατά τη συγκομιδή. Για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των αποφυλλωτικών απαιτούνται θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 15-18°C, χαμηλή εδαφική υγρασία και να επικρατεί καιρός με ηλιοφάνεια.
Υπενθυμίζεται στους παραγωγούς ότι για καλύτερης ποιότητας προϊόν, η συγκομιδή βαμβακιού πρέπει να γίνεται όταν αυτό δεν είναι υγρό, τα φύλλα των βαμβακόφυτων έχουν πέσει και το σύνολο των ώριμων καρυδιών έχει ανοίξει. Γι’ αυτό δεν συγκομίζουμε ποτέ μετά από βροχή, ούτε τις νυχτερινές ή τις πρωινές ώρες όπου υπάρχει ακόμα υγρασία στα χωράφια. Σχετικά με τις μετασυλλεκτικές επεμβάσεις, όπως είναι γνωστό το πράσινο σκουλήκι διαχειμάζει στο έδαφος ως νύμφη. Από αυτές τις νύμφες θα προκύψουν οι νέες πεταλούδες την επόμενη άνοιξη για να συνεχιστεί ο κύκλος του εντόμου.
Επομένως η πληθυσμιακή εξέλιξη του πράσινου σκουληκιού εξαρτάται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό από τον αριθμό των νυμφών που θα διαχειμάσουν. Για να καταφέρουμε μείωση του αριθμού των νυμφών πρέπει να προβούμε σε καλλιεργητικές επεμβάσεις με σκοπό την καταστροφή όσο το δυνατό μεγαλύτερου πληθυσμού αυτών. Γι’ αυτό συστήνεται στους παραγωγούς, μετά το τέλος της συγκομιδής να προβούν άμεσα σε στελεχοκοπή των βαμβακόφυτων και εν συνεχεία να οργώσουν με άροτρο (υνί) για ενσωμάτωση των θρυμματισμένων στελεχών, ανεξάρτητα από την καλλιέργεια που θα ακολουθήσει».
H GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για τη βελτίωση του ΟΣΔΕ
H GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για τη βελτίωση του ΟΣΔΕ
Στον ρόλο του ΟΣΔΕ ως εργαλείο αποτελεσματικότερης διανομής των αγροτικών επιδοτήσεων αναφέρθηκε, στην πρόσφατη εκδήλωση του Συνηγόρου του Πολίτη που έγινε στη Λάρισα, ο διευθυντής Έργου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Δημήτρης Καπνιάς, παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για τη διαδικασία, όπως ότι «για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ των 650.000 δικαιούχων-αγροτών των δηλώσεων ΟΣΔΕ ψηφιοποιούνται στο σύστημα 6.000.000 αγροτεμάχια, ενώ κάθε δήλωση μπορεί να περιέχει έως και 500 πεδία πληροφοριών. Σε ένα πολύπλοκο και διαρκώς μεταβαλλόμενο κανονιστικό πλαίσιο, το ΟΣΔΕ αποτελεί ένα high tech έργο υψηλών απαιτήσεων, το οποίο υλοποιείται σε ένα αυστηρό πλαίσιο παρακολούθησης και ελέγχου από την Ε.Ε».
Ακολούθως ο κ. Καπνιάς μίλησε για τη μεγάλη βελτίωση που έχει επιτευχθεί, καθώς η πληρωμή των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης φτάνει το 99.6% την τελευταία τριετία, πετυχαίνοντας την εξάλειψη καταλογισμών προστίμων στη χώρα μας από την Ε.Ε. αλλά και τη μεγαλύτερη «απορρόφηση» της διοικητικής επιβάρυνσης των αγροτών από την εφαρμογή της τρέχουσας ΚΑΠ. Σχολιάζοντας δε την έκθεση του Σ.τ.Π. ο διευθυντής Έργου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ανέφερε πως «αυτή δεν αναφέρεται στη συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών, αλλά σε αυτούς που πέφτουν στη «μαύρη τρύπα» του συστήματος. Οι αδυναμίες που εντοπίζονται είναι υπαρκτές. Ο στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των αστοχιών στον βαθμό που να μπορεί να τις αντιμετωπίζει αποτελεσματικά η δημόσια διοίκηση και σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να βελτιωθεί το πλαίσιο υποβοήθησης.
Θεσσαλία: Όψιμη και μειωμένη η παραγωγή ροδιού
Θεσσαλία: Όψιμη και μειωμένη η παραγωγή ροδιού
Σε αντίθεση με τη θετική εικόνα που καταγράφεται σε άλλες περιοχές, στη Θεσσαλία οι παραγωγοί ροδιού είναι προβληματισμένοι από την εξέλιξη της παραγωγής, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την ανθοφορία (βροχές, ισχυροί άνεμοι), επηρέασαν τη γονιμοποίηση κι έχουν μειώσει τις στρεμματικές αποδόσεις. Ήδη ολοκληρώνεται η συγκομιδή στις λίγες ποικιλίες «Άκο», ενώ περί τα μέσα Οκτωβρίου θα ξεκινήσει στη βασική ποικιλία “wonderfull”. Η φετινή παραγωγή είναι όψιμη, ενώ οι περισσότεροι θα προωθήσουν την ποιοτική παραγωγή τους σε συνεταιρισμούς που εξάγουν ή σε εμπόρους που θα μεταποιήσουν για τις ανάγκες των σούπερ μάρκετ, ενώ όσα ρόδια είναι β’ διαλογής θα πάνε προς χυμοποίηση ή στις λαϊκές αγορές.
Καλλιεργητικές συμβουλές για φιστικιά-καρυδιά
Για τις ασθένειες και τους εχθρούς της Φιστικιάς, όπως είναι η Βοτρυοσφαίρια και η Σεπτορίωση ενημερώνει τους παραγωγούς το Περιφερειακό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Φυτών Βόλου, τονίζοντας πως «για τον περιορισμό του πρωτογενούς μολύσματος την επόμενη καλλιεργητική περίοδο συνιστάται ο ψεκασμός των φύλλων με ένα χαλκούχο σκεύασμα, πριν ή μετά την πτώση τους στο έδαφος και η απομάκρυνση και κάψιμο των πεσμένων φύλλων ή ενσωμάτωσή τους με ελαφρύ φρεζάρισμα στο έδαφος. Επειδή τόσο η σεπτορίωση, όσο και η βοτρυοσφαίρια, ευνοούνται από συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας, θα πρέπει με το επερχόμενο χειμερινό κλάδεμα να εξασφαλίζεται ο καλός αερισμός των δένδρων».
Όσον αφορά στην καρυδιά, παρατηρούνται σημαντικές προσβολές ανθράκωσης έως και φυλλόπτωση. Ιδιαίτερα σε δενδροκομεία που δεν έγιναν επαρκείς ψεκασμοί ή δεν γινόταν σωστή κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό. Επίσης, τα συμπτώματα είναι έντονα σε καρυδεώνες όπου τόσο το κλάδεμα, όσο και ο τρόπος άρδευσης ευνόησαν την ύπαρξη υψηλής σχετικής υγρασίας στην κόμη των δένδρων κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Επειδή ο μύκητας διαχειμάζει στα προσβεβλημένα όργανα που πέφτουν στο έδαφος, απαιτείται η λήψη μέτρων για τον περιορισμό του πρωτογενούς μολύσματος την επόμενη καλλιεργητική περίοδο».
Έρχονται βροχές και κρύο
Βροχές, κυρίως Τρίτη και Τετάρτη (συννεφιά σήμερα Δευτέρα) και θερμοκρασία που δεν θα ξεπερνά τους 20 βαθμούς Κελσίου αναμένεται τις επόμενες μέρες στη Θεσσαλία, ανησυχώντας κυρίως τους βαμβακοπαραγωγούς που θέλουν να συγκομίσουν στεγνό βαμβάκι. Βελτίωση του καιρού ουσιαστικά αναμένεται από την Παρασκευή.
Από τον Γιώργο Ρούστα
roustas@eleftheria.gr
Σχόλια