Κύπρος: «Φυτώρια» ανάπτυξης πρασίνου όλα τα σχολεία

«Πρασινίζω το Σχολείο-Πρασινίζω τη Γειτονιά», είναι το πρόγραμμα που θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου για πρώ...


«Πρασινίζω το Σχολείο-Πρασινίζω τη Γειτονιά», είναι το πρόγραμμα που θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου για πρώτη φορά σε παγκύπρια βάση, αναγνωρίζοντας ότι οι σχολικές μονάδες και η εκπαιδευτική κοινότητα μπορούν, με τη στήριξη και τη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών, να βοηθήσουν αποτελεσματικά στη λήψη μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής .

Καινοτομία της συγκεκριμένης πολιτικής είναι ότι μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό τα σχολεία θα αποτελέσουν «φυτώρια» ανάπτυξης πρασίνου, όπου οι περιφράξεις θα φυτευτούν με δέντρα ή αναρριχητικά φυτά, δημιουργώντας συνάμα ένα φυσικό ηχοπέτασμα, οι σχολικές αυλές, όπου είναι δυνατόν, θα μετασχηματισθούν σε μικρά δασύλλια και μικρούς βοτανόκηπους.

Ζητούμενο δεν είναι η απλή δεντροφύτευση, αλλά η υιοθεσία και η φροντίδα του πρασίνου που θα δημιουργηθεί, από εθελοντικές ομάδες αποτελούμενες από μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και όλους όσοι θέλουν οργανωμένα να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή.

Στις περιπτώσεις όπου η σχολική μονάδα δεν διαθέτει τον ανάλογο χώρο για να καταστεί η ίδια χώρος πρασίνου σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Κοινότητες θα υποδειχθούν χώροι φύτευσης, την «υιοθεσία» των οποίων θα αναλάβει το σύνολο των εμπλεκομένων στη σχολική κοινότητα, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι λοιποί εταίροι.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τη χρονιά 2019-2020 και θα επεκταθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Κατά την υλοποίηση του προγράμματος, θα γίνουν ενημερωτικές εκπαιδευτικές συναντήσεις ανά επαρχία, ώστε οι εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν αναλυτικά για την εφαρμογή του προγράμματος.

Βασικές συνιστώσες της εφαρμογής του προγράμματος είναι παράλληλα με την περιβαλλοντική του διάσταση να αναδειχθεί και η κοινωνική και η παιδαγωγική του πτυχή.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της κάθε σχολικής μονάδας θα δημιουργηθεί συντονιστική ομάδα εφαρμογής και παρακολούθησης του προγράμματος, αποτελούμενη από τους/τις μαθητές/μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς/κηδεμόνες, επαγγελματίες, εκπροσώπους από τους Δήμους και τις Κοινότητες, αλλά και από τις Σχολικές Εφορείες.

Τέλος, το κάθε σχολείο και οι μαθητές/μαθήτριες του στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς θα λαμβάνουν το σχετικό πράσινο πιστοποιητικό το οποίο θα εκδίδεται από το υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ενώ ανά επαρχία με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων προβλέπεται η διοργάνωση εκδηλώσεων ανάδειξης του αστικού πρασίνου, όπου οι μαθητές/μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να προβάλουν και να αναδείξουν τα αποτελέσματα της υλοποίησης του προγράμματος στο σχολείο τους.
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια