Κορονοιός: Το Χρηματιστήριο των αγροτικών προϊόντων

    Σε μία πρώτη αποτίμηση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού στα αγροτικά προϊόντα, φαίνεται ότι κινούνται έντονα ανοδικά...

 
 
Σε μία πρώτη αποτίμηση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού στα αγροτικά προϊόντα, φαίνεται ότι κινούνται έντονα ανοδικά όλες οι τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων που χρησιμοποιούνται για τρόφιμα και ζωοτροφές (σιτάρι, σόγια, ζάχαρη, καφές), ενώ πτωτική πορεία έχουν τα αγροτικά εμπορεύματα που προορίζονται για βιομηχανική χρήση, όπως το βαμβάκι, ενώ το καλαμπόκι δεν έχει δείξει ακόμα σαφή τάση, διότι προορίζεται τόσο για ζωοτροφή όσο και για βιοαιθανόλη, τουλάχιστον σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κατήφορος που έχει πάρει η τιμή του εκκοκκισμένου βάμβακος στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, φέρνει σε δύσκολη θέση τα εγχώρια εκκοκκιστήρια που δεν έχουν διαθέσει μέρος της παραγωγής της προηγούμενης χρονιάς, ενώ καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε προπώληση για το προϊόν της νέας χρονιάς.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που κορυφώνεται η προετοιμασία για τις εαρινές σπορές και δεν αποκλείεται να επηρεάσει αρνητικά και τις επιλογές των αγροτών σε σχέση με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Αντιθέτως για τα δημητριακά, οι δύσκολες καταστάσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας καθιστούν ανάρπαστη την ελληνική παραγωγή σιτηρών κι αναμένεται με την έναρξη της συγκομιδής να καταφθάσουν στη Θεσσαλία ξένοι έμποροι για να προλάβουν τις συμφωνίες και τον ανταγωνισμό.

Στον κτηνοτροφικό τομέα, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Ανησυχία για τη διάθεση των αμνοεριφίων, αφού όπως έχουν τα πράγματα κανείς δεν σκέφτεται το ψήσιμο του οβελία, από την άλλη ικανοποίηση για την αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται στο ντόπιο μοσχάρι. Εκεί τις προηγούμενες δύο τουλάχιστον εβδομάδες στη χώρα μας σημειώθηκε μεγάλη αποθεματοποίηση του κρέατος, λόγω του κορονοϊού και του περιορισμού των εισαγωγών.

Τις τελευταίες ώρες, όμως, η αγορά φαίνεται πως επανέρχεται στα προηγούμενα επίπεδα. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι στο επόμενο πακέτο που θα ανακοινωθεί για τη χορήγηση του βοηθήματος των 800 ευρώ, πιθανό να συμπεριληφθούν και οι κτηνοτρόφοι.


Από τον Γιώργο Ρούστα 
roustas@eleftheria.gr

 
eleftheria.gr
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια