Ρωσία: Αναστέλλει την εξαγωγή των σιτηρών έως την 1η Ιουλίου

Η Ρωσία σταματάει τις εξαγωγές σιτηρών -ανησυχία στον FAO (παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων) έως της 1η Ιουλίου Το ρωσικό Υπουργείο Γεωργί...


Η Ρωσία σταματάει τις εξαγωγές σιτηρών -ανησυχία στον FAO (παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων)
έως της 1η Ιουλίου

Το ρωσικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αναστέλλει την εξαγωγή των περισσότερων σιτηρών έως την 1η Ιουλίου, αγνοώντας φαινομενικά προειδοποιήσεις από διεθνείς οργανισμούς που ζητούν από χώρες να μην διαταράξουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας COVID-19.

Το υπουργείο ανέφερε ότι η ρωσική περικοπή επηρέασε τις αποστολές σιταριού, καλαμποκιού, σίκαλης, κριθαριού και μεσλίνης, που είναι ένα μείγμα σίτου και σίκαλης.

Οι προμήθειες από τη Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, θα συνεχίσουν σε συναδέλφους μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EES) υπό την ηγεσία της Μόσχας, η οποία περιλαμβάνει άλλα μετα-σοβιετικά κράτη Αρμενία, ΛευκοΡωσία, Καζακστάν και Κιργιστάν.

Οι ηγέτες του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) προειδοποίησαν σε κοινή δήλωση στα τέλη Μαρτίου ότι "καθώς οι χώρες προχωρούν στη θέσπιση μέτρων με στόχο τη διακοπή της επιταχύνοντας την πανδημία COVID-19, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την ελαχιστοποίηση των πιθανών επιπτώσεων στον εφοδιασμό τροφίμων ή ακούσιων συνεπειών στο παγκόσμιο εμπόριο και την επισιτιστική ασφάλεια. "

Ο George Eustice, Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων, δήλωσε την Κυριακή ότι δεν υπήρχε «σοβαρή διαταραχή» στις διεθνείς ροές τροφίμων, αν και αναγνώρισε ότι υπήρχαν «μεμονωμένες περιπτώσεις» του εμπορίου που διαταράσσονται, για παράδειγμα αγαθά από Ινδία.

Το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε την κίνηση την Κυριακή λέγοντας ότι η ποσόστωση που είχε καθοριστεί νωρίτερα αυτό το μήνα για τις εξαγωγές έως τον Ιούνιο ήταν "πλήρως εξαντλημένη".

Η Μόσχα είχε δηλώσει ότι η ποσόστωση εισήχθη για την προστασία των εθνικών προμηθειών και της αγοράς της.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) δήλωσε στις αρχές Απριλίου ότι ενώ «οι διαταραχές είναι μέχρι στιγμής ελάχιστες» από την κρίση COVID-19, η προσφορά τροφίμων είναι «επαρκής» και οι αγορές «σχετικά σταθερές», οι πανικοί ή άλλες αλλαγές συμπεριφοράς θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα.

agrocapital.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια