ΤΟΕΒ: Ζητούν ρύθμιση 7ετίας οφειλών στην ΔΕΗ & συμψηφισμό με net‐metering για την τρέχουσα κατανάλωση

Τα χρέη προς τη ΔΕΗ Α.Ε. που έχουν δημιουργηθεί έως 31/12/2019 να ρυθμιστούν σε βάθος 7ετίας και με τη λειτουργία των ΑΠΕ, που θα έχει ο...


Τα χρέη προς τη ΔΕΗ Α.Ε. που έχουν δημιουργηθεί έως 31/12/2019 να ρυθμιστούν σε βάθος 7ετίας και με τη λειτουργία των ΑΠΕ, που θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου 2020 για την τρέχουσα κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να γίνεται συμψηφισμός net‐metering ζητούν, με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκπρόσωποι Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων στην Αιτωλοακαρνανία.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. Κωνσταντίνο ΜητσοτάκηΜέγαρο Μαξίμου
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη
Αχαρνών 2, 101 76, Αθήνα

2. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη
Μεσογείων 119, 115 26, Αθήνα

3. ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΕΤΕΥΤΕΣ Ν.ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

4. Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

κ. Νεκτάριο Φαρμάκη

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Στην Δ.Ε.Θ. το 2019 σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα χρέη των αγροτών προς τη Δ.Ε.Η., στα οποία συγκαταλεγόμαστε και εμείς οι Ο.Ε.Β. (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ), απαντήσατε ότι πρέπει να στραφούν σε Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Έχοντας αυτά εμείς υπόψιν μας οι Τ.Ο.Ε.Β. της Κάτω Πεδιάδος Αχελώου του νομού Αιτ/νίας έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να συγκροτήσουν ενεργειακή κοινότητα. Άμεσα προχωρούν και τα Τ.Ο.Ε.Β. της Άνω Πεδιάδος Αχελώου, συνολικής αρδεύσιμης έκτασης 650.000 στρέμματα.

Σε αυτή την προσπάθεια μας βρήκαμε συμπαραστάτη τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, ο οποίος έχει προχωρήσει στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου σχετικά με τις ΑΠΕ και με τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των εγγειοβελτιωτικών έργων στη Δυτική Ελλάδα.

Εμείς λοιπόν εδώ στην Αιτ/νια αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ Α.Ε., το οποίο αναγνωρίζουμε, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι προέκυψε μετά από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου και την κατάργηση της ευνοϊκής ρύθμισης (έκπτωση γεωργικών μέτρων του 40%) προς τους Ο.Ε.Β. στην ενεργειακή κατανάλωση αφενός και αφετέρου η οικονομική κρίση η οποία διατηρήθηκε μέχρι και το 2019 δεν επέτρεψε να ρευστοποιήσουν οι Τ.Ο.Ε.Β. τις οφειλές των αγροτών. Σας διευκρινίζουμε ότι ούτε κακοδιαχείριση, ούτε κακοδιοίκηση υπήρχε από τους Τ.Ο.Ε.Β., αντιθέτως υπήρξαν συμπαραστάτες της προσπάθειας του αγροτικού κόσμου να επιβιώσει μέσα σε αυτή την οικονομική λαίλαπα.

Με το κύρος σας, την αξιοπιστία σας παρακαλούμε για την επίλυση του προβλήματος προτείνοντας:

α) Τα χρέη προς τη ΔΕΗ Α.Ε. που έχουν δημιουργηθεί έως 31/12/2019 να ρυθμιστούν σε βάθος 7ετιας.

β) Με την λειτουργία των ΑΠΕ, που θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου 2020 για την τρέχουσα κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται συμψηφισμός net‐metering.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, τόσο οι παλαιές οφειλές των Τ.Ο.Ε.Β. όσο και η μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων θα τους καταστήσουν βιώσιμους ώστε να διασφαλιστεί με αυτόν τον τρόπο τόσο η ύπαρξη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή όσο και η μείωση του κόστους άρδευσης σε βάθος τριετίας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και θεωρούμε επιτακτική ανάγκη έως το τέλος Απρίλιου να σηκωθούν οι διακόπτες της Δ.Ε.Η. στα αρδευτικά αντλιοστάσια της Αιτ/νιας, γιατί ήδη έχει ξεκινήσει η αρδευτική περίοδος για 650.000 στρέμματα, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ύπαρξη του πρωτογενή τομέα στην περιοχή μας.

Σας καταθέτουμε:

1.ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ,

2. ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΠΕΡ/ΡΧΗ Δ.ΕΛΛΑΔΟΣ, Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ Τ.Ο.Ε.Β. – Γ.Ο.Ε.Β.

Ο.Ε.Β. (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ) ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

κ. Κώστα Καραγκούνη

κ. Μάριο Σαλμά

κ. Σπήλιο Λιβανό

κ. Γεώργιο Βαρεμένο

κ. Θάνο Μωραϊτη

κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλο

κ. Νικόλαο Παπαναστάση

Οι Εκπρόσωποι των Ο.Ε.Β. Αιτωλοακαρνανίας

1. κ. Βήτας ΚωνσταντίνοςΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ.Ο.Ε.Β. ΑΧΕΛΩΟΥ
2. κ. Ρόμπολας ΚωνσταντίνοςΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ο.Ε.Β. ΚΑΤΟΧΗΣ
3. κ. Καραδήμας Κωνσταντίνος ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ο.Ε.Β. ΠΕΔ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
4. κ. Σαλαγιάννης ΠαντελήςΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ο.Ε.Β. ΛΕΣΙΝΙΟΥ
5. κ. Μάνθος Γεώργιος ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ο.Ε.Β. ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ
6. κ. Τάκος Ευάγγελος ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ο.Ε.Β. ΦΥΤΕΙΩΝ
7. κ. Σολτάτος Χρήστος ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ο.Ε.Β. ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ
 
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια