Να μη σπάσει η αλυσίδα διάθεσης γεωργικών προϊόντων

    του Γιώργου Ποντίκα * Υστερα από δέκα χρόνια κρίσης στην οικονομία και αφού όλοι μας αρχίσαμε να χαμογελάμε, ερχόμαστε αντ...


 
 
του Γιώργου Ποντίκα *

Υστερα από δέκα χρόνια κρίσης στην οικονομία και αφού όλοι μας αρχίσαμε να χαμογελάμε, ερχόμαστε αντιμέτωποι με έναν νέο εφιάλτη, αυτόν της υγειονομικής κρίσης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Η γεωργία είναι στρατηγικός τομέας της οικονομίας και για τον λόγο αυτό όλες οι χώρες δίνουν μάχη για να παραμείνει ενεργός. Ολοι αντιλαμβανόμαστε ότι η διατήρηση της καλής υγείας εξασφαλίζεται με τη διατήρηση της καλής και υγιεινής διατροφής. Θέλουμε τόσο σήμερα αλλά και αύριο, όταν τελειώσει αυτό το κακό όνειρο, να έχουμε τις απαιτούμενες ποσότητες για τροφή, ζωοτροφή και ίνα (Food Feed Fiber).

Η συνέχεια της γεωργικής παραγωγής επιτυγχάνεται μέσα από τη διασφάλιση της λειτουργίας αφενός της αλυσίδας εφοδιασμού και αφετέρου της αλυσίδας διάθεσης των γεωργικών προϊόντων. Κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς καλούνται να λάβουν μέτρα και να παραμείνουν σε εγρήγορση για να εγγυηθούν ότι όλοι οι κρίκοι στις αλυσίδες αυτές θα παραμείνουν γεροί.
Ο αγώνας όλων στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι να παραμείνουν τα σύνορα ανοικτά, για να συνεχιστεί ο ομαλός εφοδιασμός και να μπορέσουν οι παραγωγοί μας να φροντίσουν τις καλλιέργειές τους μέχρι τη συγκομιδή. Ο γεωργικός τομέας είναι άρρηκτα δεμένος με τον τουρισμό και όσο πλησιάζει η τουριστική περίοδος και ο κορωνοϊός παραμένει, το ρίσκο για τον παραγωγό μεγαλώνει. Επιπλέον, εμπορικές δομές πλήττονται και δεν γνωρίζει αν το προϊόν του θα φτάσει έγκαιρα στον τελικό προορισμό του.

Αρα, κατά τη διάρκεια της κρίσης αυτής, πρέπει να υπάρξει μια μετακίνηση ενδιαφέροντος από τις επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό στο κεφάλαιο κίνησης. Οι συστημικές ελληνικές τράπεζες καλούνται να παίξουν καθοριστικό ρόλο επενδύοντας και στηρίζοντας τον παραγωγό. Αν αυτός αντέξει, θα αντέξουμε όλοι μας. Αν αυτός ραγίσει, σπάνε και οι δύο αλυσίδες και η επόμενη μέρα θα είναι πολύ χειρότερη από την οικονομική κρίση των τελευταίων δέκα χρόνων. Απλά θα πεινάσουμε!

Η ελληνική πολιτεία πρέπει να στηρίξει τον παραγωγό με ρυθμίσεις χρεών, με έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων, με πλαίσιο που να διευκολύνει τις εξαγωγές, με σύνορα ανοικτά στηρίζοντας και τις δύο αλυσίδες της γεωργικής δραστηριότητας.

Οι παραγωγοί μας θα κάνουν ό,τι μπορούν για να έχει τροφή κάθε τραπέζι σε κάθε σπίτι σήμερα και αύριο. Η ευθύνη για να μη σπάσει κανένας κρίκος και από τις δύο αλυσίδες είναι πρώτα ατομική, για την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής, και ομαδική για όλους τους οργανισμούς και τους φορείς που θα πρέπει να βλέπουν κάθε μέρα όσο πιο μακριά μπορούν, να έχουν έτοιμα και επικαιροποιημένα πλάνα αντιμετώπισης της κρίσης και να διασφαλίσουν ότι κανένας κρίκος από τις δύο αλυσίδες δεν θα σπάσει.

*διευθύνων σύμβουλος της Syngenta Hellas
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια