Επιστολή συνταξιούχων προς Μητσοτάκη, Βρούτση & Βορίδη -Τι αναφέρει

Αίτημα για παροχή διευκρινίσεων ως προς την απασχόληση συνταξιούχων, αλλά και εργαζομένων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα σε αγροτικές εργα...


Αίτημα για παροχή διευκρινίσεων ως προς την απασχόληση συνταξιούχων, αλλά και εργαζομένων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα σε αγροτικές εργασίες κατέθεσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων προς προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Δικτύου
"Παρακαλούμε όπως επιληφθείτε για την αναλυτική και σαφή ερμηνεία του αρθ. 27 του ν. 4670/2020 προς αποφυγή παρερμηνειών, είτε από τις υπηρεσίες σας, είτε από τους αγροτικούς φορείς, είτε από τον κάθε συνταξιούχο χωριστά


Επειδή εκ των πραγμάτων δημιουργήθηκε ασάφεια από τον εναρμονισμό της προϋπάρχουσας και νέας ασφαλιστικής νομοθεσίας και σε ότι αφορά και την υπαγωγή ή όχι στην ασφάλιση των συνταξιούχων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και του Δημοσίου, από την άσκηση αγροτικής δραστηριότητας μικρής κλίμακας δηλαδή τους αγρότες ειδικού καθεστώτος.

Επειδή με το υπ αριθμ φ 80000/οικ/14032/571/3/4/571 με το οποίο δίνετε οδηγίες για την ορθή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας που αφορά τους συνταξιούχους που συνεχίζουν απασχολούμενοι σε διάφορους τομείς της οικονομίας, προσπερνάτε με επιγραμματική αναφορά το θέμα της ανάληψης δραστηριότητας για την οποία δεν προκύπτει βάσει γενικών ή ειδικών καταστατικών διατάξεων υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ

Με το δεδομένο ότι ο εντασσόμενος με την νομοθεσία του στον ΕΦΚΑ τέως ΟΓΑ ,από 1/1/2017 εφαρμόζει το ασφαλιστικό καθεστώς του ΕΦΚΑ και δημιουργεί υποχρέωση ασφάλισης για κάθε ασκούμενη δραστηριότητα.

Με το δεδομένο ότι εφόσον υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης οι καταβαλλόμενες συντάξεις υπόκεινται σε περικοπή.

Παρακαλούμε όπως γίνει αναλυτική αναφορά με συμπληρωματική οδηγία σας προς τον ΕΦΚΑ ,για όλες εκείνες τις κατηγορίες που υπάγονται στις γενικές και ειδικές καταστατικές διατάξεις που δεν προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης και επομένως δεν καταβάλλουν εισφορά και δεν υπόκεινται σε περικοπή της σύνταξης τους.

Επισημαίνουμε ότι ο τέως ΟΓΑ βάσει καταστατικών διατάξεων ασφάλιζε μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Παρακαλούμε όπως γίνει σαφές κατά πόσο παραμένουν ισχυρές οι καταστατικές
διατάξεις του ΟΓΑ μετά την ένταξη του στον ΕΦΚΑ.


Με το δεδομένο, της οικονομικής κρίσης, της μετανάστευσης των νέων και της υποφαινόμενης αναδιάρθρωσης της αγροτικής παραγωγής, τονίζουμε ότι η παραγωγή μικρής κλίμακας στη χώρα δημιουργεί εκείνα τα πλεονεκτήματα που την κάνουν ανταγωνιστική και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται πλέον η προβολή για την εμπορία των εθνικών μας προϊόντων.


Όποια άλλη σκέψη, η σχεδιασμός θα πρέπει να γίνει συντεταγμένα με γνώση, διαφάνεια και ενημέρωση του Έλληνα παραγωγού.

Αν η πρόθεση σας είναι ο εξορθολογισμός της νομοθεσίας και η εφαρμογή κανόνων στη όλη παραγωγική διαδικασία ,πρέπει να διασαφηνιστεί πλήρως το ασφαλιστικό καθεστώς των μικρών αγροτικών παραγωγών που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ασκούν όμως δραστηριότητα που προσφέρει στο εθνικό προϊόν συγκριτικό πλεονέκτημα και συντηρεί την ελληνική ύπαιθρο.

Κύριε Υπουργέ, επειδή οι καιροί είναι κρίσιμοι παρακαλούμε όπως ενημερωθούμε άμεσα με το δεδομένο μάλιστα ο,τι η μεταβίβαση δικαιωμάτων για το ΟΣΔΕ του 2020 λήγει σε λίγες ημέρες και πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν για τι τους περιμένει.

Επειδή τα μέλη μας είναι ανάστατα και δεχόμαστε πολλά ερωτήματα παρακαλούμε όπως η απάντηση σας να είναι άμεση για το τόσο κρίσιμο εθνικό αυτό θέμα".
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια