Μεσσηνία: Εκτίμηση των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή

Eντός 10 ημερών θα υπάρξει μια πλήρης εκτίμηση των ζημιών που έχει υποστεί η ελαιοπαραγωγή στη φάση της ανθοφορίας και της καρπόδεσης πο...


Eντός 10 ημερών θα υπάρξει μια πλήρης εκτίμηση των ζημιών που έχει υποστεί η ελαιοπαραγωγή στη φάση της ανθοφορίας και της καρπόδεσης που έχει υποστεί από τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών. Ωστόσο όπως επισημάνθηκε χθες από στελέχη του ΕΛΓΑ που επισκέφθηκαν την περιοχή μας, αν και αναγνωρίζεται εν πρώτοις το πρόβλημα δεν προβλέπεται αποζημίωση προς τους παραγωγούς. 
 
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω του προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ) είτε από το πρόγραμμα de minimis της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο όμως βρίσκεται στο τέλος τους και χωρίς πολλά χρήματα. Σε συνέντευξη που παραχωρήθηκε χθες το μεσημέρι για το θέμα στην Καλαμάτα, από τον Αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο, παρουσία και του Βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά και κλιμακίου γεωπόνων του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Τρίπολης Ηλία Αγγελόπουλο, κατέστη σαφές ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα από τις υψηλές θερμοκρασίες (ακόμα και πάνω από 40 βαθμούς) που επικράτησαν σε ορισμένες περιοχές όπως προκύπτει και από τις εκτιμήσεις των συνεργείων που από την περασμένη εβδομάδα έχουν ξεκινήσει την καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών. 
 
Από την πλευρά τους, τόσο ο Στάθης Αναστασόπουλος όσο και ο Περικλής Μαντάς δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν το καλύτερο δυνατό για να υπάρξει αποζημίωση των παραγωγών από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, αφού από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, σε αυτή τη φάση ανάπτυξης της παραγωγής, δεν προβλέπεται αποζημίωση.

Τα στελέχη του ΕΛΓΑ χθες συζήτησαν για τις επιπτώσεις του καύσωνα στην ελαιοκαλλιέργεια και την δρομολόγηση αποζημιώσεων από υφιστάμενα προγράμματα και με τον δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργο Αθανασόπουλο στο δημαρχείο της περιοχής.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια