Κάλεσμα στους αγρότες για κινητοποιήσεις

Εβδομάδα αγωνιστικής δράσης από τις 28 Ιούνη μέχρι τις 5 Ιούλη, από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικο...


Εβδομάδα αγωνιστικής δράσης από τις 28 Ιούνη μέχρι τις 5 Ιούλη, από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους.

Με αντικείμενο την οργάνωση του αγώνα απέναντι στα ακόμα πιο οξυμένα προβλήματα με τα οποία βρίσκει η «επόμενη μέρα» της πανδημίας την πλειοψηφία των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, συνεδρίασε, , στη Λάρισα η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων , με την συμμετοχή αντιπροσωπείας και από την ΟΑΣ Ηλείας με επικεφαλής τον πρόεδρο Αθανάσιο Βομπίρη.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν η πείρα από τη δράση του προηγούμενου διαστήματος και η οργάνωση νέων συντονισμένων κινητοποιήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται με βάση τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε να διοργανωθεί βδομάδα αγωνιστικής δράσης από τις 28 Ιούνη μέχρι τις 5 Ιούλη, από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους.

Για την καλύτερη προετοιμασία των κινητοποιήσεων εχουν μπεί σε πορεία συνεδριάσεων τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων της ΟΑΣ Ηλείας . Έχει γίνει ήδη μία πρώτη σύσκεψη στο Χειμαδιό και θα ακολουθήσουν και άλλες με στόχο την όσο μεγαλύτερη συμμετοχή αγροτοκτηνοτρόφων στις κινητοποίησεις.

Πρώτος σταθμός η κινητοποίηση την Πέμπτη 11 Ιουνίου στον κόμβο του Αγ. Γεωργίου στον Πύργο στις 11 το πρωί.

«Να μην πληρώσουμε πάλι την οικονομική κρίση, για την οποία δεν ευθυνόμαστε»!

Με αυτό το συνθημα τα στελέχη , της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας καλούν τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, να αντιπαλέψουν τα προβλήματα που θα οξυνθούν με τη νέα οικονομική κρίση και μπροστά στη νέα ΚΑΠ που θα αρχίσει να υλοποιείται από τα επόμενα χρόνια.

Επισημαίνουν πως η κυβέρνηση συνεχίζει προκλητικά να αρνείται να πάρει μέτρα στήριξης για όσους έχουν πληγεί την προηγούμενη περίοδο, ενώ για τα διάφορα πακέτα που έχουν ανακοινωθεί, σημετώνουν πως μέχρι στιγμής έχουν δοθεί ελάχιστα και μάλιστα οι κτηνοτρόφοι που πούλησαν κοψοχρονιά τα αρνιά τους το Πάσχα, οι αγρότες που δραστηριοποιούνταν στις λαϊκές αγορές, δεν πήραν τίποτα ως αποζημίωση, μόνο υποσχέσεις και λόγια παρηγοριάς. Την ίδια ώρα, υπογραμμίζουν πως έχουν ανακοινωθεί δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω άμεσων και έμμεσων ενισχύσεων, για τους χονδρέμπορους τροφίμων και τους βιομηχάνους, όπως οι εκκοκκιστές, τα μονοπώλια της ιχθυοκαλλιέργειας (ουσιαστικά πρόκειται για έναν επιχειρηματικό όμιλο), για να σωθούν τα κέρδη τους.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στις εξευτελιστικές τιμές που επικρατούν αυτήν την περίοδο για μια σειρά από προϊόντα, στο γεγονός ότι χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι βλέπουν ένα μέρος των προϊόντων τους να μένει αδιάθετο ή να δίνεται σε τιμές κόστους, την ώρα που μεσάζοντες και μεγαλέμποροι αισχροκερδούν σε βάρος τους Ταυτόχρονα, αναφέρουν οτι η «συμβολαιακή γεωργία» και η επέκτασή της αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο για τη συγκέντρωση της παραγωγής από τα μονοπώλια και στον αγροτικό χώρο.

Σημαντικό πρόβλημα που αναδείκνύεται είναι το ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις εξαιτίας των φυσικών καταστροφών, των ασθενειών πχ καύσωνας σε ελιά, εσπεριδοειδή ξήρανση σταφίδας ,αμπέλου κτλ., καθώς ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Χαρακτηριστικα ανέφεραν την κοροιδία που υπάρχει με τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις ,πρώην ΠΣΕΑ,που ουσιαστικά δεν αποζημιώνουν ποτέ. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προωθεί την ενεργότερη εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στις γεωργικές ασφαλίσεις. Έτσι, αποφασίστηκε η συμμετοχή την 1η Ιούλη στα πλαίσια των συντονισμένων κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα στα κατά τόπους γραφεία του ΕΛΓΑ, με το ενιαίο πλαίσιο αιτημάτων και τα τοπικά προβλήματα. Η ΟΑΣΗ εκείνη την μέρα θα διοργανώσει μαζί με την ομοσπονδία Αιτολοακαρνανίας και τους αγροτικούς συλλόγους Αχαίας κοινή συγκέντρωση στον ΕΛΓΑ στην Πάτρα.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 

Σχόλια