Ένα αβοκάντο … κρητικό! Αυτό οραματίζονται Περιφέρεια Κρήτης & ΑΠΘ

  Ένα αβοκάντο … κρητικό! Αυτό οραματίζονται Περιφέρεια Κρήτης και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των δράσεων που...

 
Ένα αβοκάντο … κρητικό! Αυτό οραματίζονται Περιφέρεια Κρήτης και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται για την ενίσχυση εναλλακτικών καλλιεργειών στο νησί, αλλά και για τη δημιουργία ενός διαφορετικού αγροτικού αναπτυξιακού προσανατολισμού.

Η συνεργασία της Περιφέρειας με το Αριστοτέλειο εδράζεται στη βάση της προγραμματικής σύμβασης για την εξέταση των καρπών με σκοπό την τεκμηρίωση της σχέσης ανάμεσα στην ποιότητα και τη γεωγραφική ένδειξη.

Με βάση τη σύμβαση, το έργο αφορά στη συγκέντρωση στοιχείων που τεκμηριώνουν μια σχέση ανάμεσα στην ποιότητα, τη φήμη και τη γεωγραφική προέλευση αβοκάντο που παράγονται στο νομό Χανίων και προέρχονται από τις ποικιλίες με το μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον ώστε να είναι δυνατό να υποστηριχθεί μελλοντικά η όποια προσπάθεια από πλευράς Περιφέρειας και παραγωγών για την πιστοποίηση του προϊόντος ως «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης».

Με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό «γεωγραφική ένδειξη» νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα του οποίου ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση, και του οποίου ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Οι προδιαγραφές που πρέπει να πληρούνται για να στοιχειοθετηθεί η ενδεχόμενη αίτηση καταχώρισης του «Αβοκάντο Χανίων Κρήτης» στο μητρώο των ΠΓΕ περιλαμβάνουν εκτός από την ονομασία και την περιγραφή του προϊόντος, την οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής αλλά και τη μεθοδολογία παραγωγής του, στοιχεία που δείχνουν ότι το συγκεκριμένο προϊόν κατάγεται από τη δηλωθείσα περιοχή αλλά και ότι η ποιότητά του που συνδέεται με τη χημική του σύσταση συνδέεται με τη γεωγραφική προέλευσή του.

Τα στοιχεία αυτά τεκμηριώνονται εφόσον περιγραφούν λεπτομερώς, τα χαρακτηριστικά της γεωγραφικής περιοχής στην οποία παράγεται το προϊόν, η ποιότητα ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος και η αιτιώδης αλληλεπίδραση μεταξύ τους. 
 
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια