Μεσσηνία: Μειωμένη παραγωγή, καλή ποιότητα στην καλλιέργεια της σταφίδας φέτος

Όπως συμβαίνει παραδοσιακά μετά τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, ξεκίνησε ο τρύγος στην κορινθιακή σταφίδα της Μεσσηνίας. Μιλώντας σή...


Όπως συμβαίνει παραδοσιακά μετά τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, ξεκίνησε ο τρύγος στην κορινθιακή σταφίδα της Μεσσηνίας.

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Καλαμάτας, ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας και σταφοδοπαραγωγός ο ίδιος Γιώργος Λαζόγιαννης, είπε ότι έχει γίνει η έναρξη της διαδιακασίας του τρύγου της σταφίδας και του απλώματος στα αλώνια, στις πρώιμες περιοχές, με αισθητή μείωση της παραγωγής από 10% έως 30%, λόγω της υπερπαραγωγής της περυσινής εξαιρετικής χρονιάς, με καλή, όμως, ποιότητα και φέτος, που θα διατηρήσει την τιμή στα επίπεδα του 1,60 ευρώ.

Ο κ. Λαζόγιαννης επισήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρχει μονοκαλλιέργεια της ελιάς, και πως για να σταθεί η σταφίδα θα πρέπει να εφαρμοστεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, ανάλογο με αυτό που εφαρμόζεται για τα αμπέλια, ενώ μιλώντας για την ανανέωση της παραγωγής και το μέλλον της σταφίδας, σημείωσε: 
«Στην περιοχή μας το 70% – 80% της σταφίδας είναι νέα κτήματα, γραμμικά, έχουν ανανεωθεί. Αξίζει να ασχοληθείς με τη σταφίδα όταν έχεις και κάποια στρέμματα, γιατί σου δίνει συμπληρωματικό εισόδημα. Όπως είναι τώρα η κατάσταση, μόνο με το λάδι δεν παλεύεται. Για να κρατηθεί η καλλιέργεια, πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση. Είναι παραδοσιακό προϊόν η σταφίδα, εξαγώγιμο, φέρνει συνάλλαγμα και διατροφικά από τους επιστήμονες χαρακτηρίζεται ως super food. Δεν πρέπει να χαθεί. Ήταν το μόνο προϊόν που στο παρελθόν κράτησε τους αγρότες, έγιναν περιουσίες με τη σταφίδα, σπούδασαν παιδιά.»

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια