Ηρθε η ώρα των πράξεων...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΒΟΡΙΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΝΕΣΣΩΝΟΣ Παρέμβαση κάνει σήμερα μέσω της «Ε» ο πρόεδρος του τοπικού Αγροκτηνο...


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΒΟΡΙΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΝΕΣΣΩΝΟΣ
Παρέμβαση κάνει σήμερα μέσω της «Ε» ο πρόεδρος του τοπικού Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου της περιοχής του πρώην Δήμου Νέσσωνος, Ελάτειας κ. Κώστας Αποστόλου, με αφορμή τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τους γεωργοκτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής. Στην παρέμβασή του ο κ. Αποστόλου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι παρά το γεγονός της ολοκλήρωσης της διαδικασίας αποζημίωσης μέσω ΠΣΕΑ, της ακαρπίας των αμυγδάλων του 2017 -και ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας έχουν πραγματοποιηθεί οι ανάλογες πληρωμές- οι αγρότες δεν έχουν πάρει χρήματα διότι δεν υπάρχουν.

Οι εξατομικεύσεις των αποζημιώσεων έχουν μείνει στα χαρτιά και παραπέμπονται για πληρωμή το 2021 σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού κ. Βορίδη.

Επίσης ο κ. Αποστόλου σημειώνει ότι: «Αντίστοιχα την ίδια και χειρότερη τύχη έχει η ζημιά, που έγινε λόγω παγετού το 2017, στα ελαιόδεντρα της περιοχής, τα πορίσματα των οποίων εκκρεμούν ακόμη, και για χρήματα βέβαια ούτε κουβέντα.

-Για τη ζημιά στην αμυγδαλοκαλλιέργεια του 2019 η μεγαλοψυχία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εξαντλήθηκε στα 80 ευρώ ανά στρέμμα -χρήματα που ναι μεν εισπράχθηκαν άμεσα- αλλά δεν έφτασαν να καλύψουν ούτε το 20 % του κόστους παραγωγής. Και δυστυχώς καμιά ενέργεια δεν έχει γίνει από πλευράς των υπευθύνων για την ένταξή του σε καθεστώς κανονικής αποζημίωσης , λες και τα χρήματα αυτά αποτελούν δώρο από πλευράς του Υπουργείου και όχι εισφορές των αγροτών.

-Στο μεν θέμα της οικ. στήριξης των κτηνοτρόφων λόγω Κορονοϊού- με 4 ευρώ ανά παραγωγικό ζώο (αιγοπρόβατα)- η συνεισφορά της πολιτείας έμεινε στα λόγια, μιας και ούτε αυτά τα χρήματα έχουν αποδοθεί ακόμη.

Είναι αντιληπτό ότι τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί η ευρύτερη περιοχή, έχουν φτάσει σε τραγική κατάσταση τους αγρότες, οι οποίοι είδαν και τη φετινή παραγωγή των αμυγδάλων να καταστρέφεται με τον ΕΛΓΑ , ναι μεν να βρίσκεται σε διαδικασία επιτόπιου ελέγχου, αλλά το χρονικό διάστημα μέχρι τις αποζημιώσεις, να είναι πλέον με τους ρυθμούς αυτούς πολύ μεγάλο.

Αν λάβουμε υπόψη τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για άμεσες διαδικασίες πληρωμών και αποζημιώσεων (αποζημιώσεις σε 3 μηνες), τις εξαγγελίες για το αγροτικό πετρέλαιο και για τη μείωση συντελεστών φορολογίας ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, καθώς και τα καρτέλ των λίγων εμπόρων αγοραστών των γεωργικών προϊόντων που καθορίζουν προς τα κάτω τις τιμές των προϊόντων του μόχθου μας, τις υποσχέσεις για την άμεση αλλαγή του κανονισμού ΕΛΓΑ και την ένταξη σε αυτόν και άλλων ζημιογόνων αιτίων, τότε δυστυχώς η επιβίωση του αγροκτηνοτροφικού τομέα που παραμένει όρθιος και ζωντανός –μόνος του όλο αυτό το διάστημα της οικονομικής κατάρρευσης της οικονομίας είναι αβέβαιος και πολύ δύσκολος».

Του Κώστα Τσόλα
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια