Εκκινεί ο Δήμος Ηρακλείου τις διαδικασίες για το φράγμα Δαφνών

Ανακινεί η Πολεοδομία το μεγάλο έργο που αφορά στο φράγμα των Δαφνών το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την αντιπλημμυρική προστασία της πό...


Ανακινεί η Πολεοδομία το μεγάλο έργο που αφορά στο φράγμα των Δαφνών το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης και κυρίως την πολεοδομική οργάνωση του Ηρακλείου.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Καραντινός έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων που απαλλοτριώνονται προκειμένου να προχωρήσει το μεγάλο αυτό έργο, προκειμένου να συμφωνήσουν για το ύψος της αποζημίωσης τους.

Πιο συγκεκριμένα όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» «υπάρχει μια απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, με την οποία ορίζεται το ύψος των αποζημιώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσα τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων που απαλλοτριώνονται προκειμένου να συζητήσουμε για το αν αποδέχονται το ύψος της αποζημίωσης, ώστε να υπογράψουν τα σχετικά έγγραφα και να προχωρήσει η όλη διαδικασία».

Ο αντιδήμαρχος εξηγεί ότι εφόσον επέλθει συμφωνία με τους ιδιοκτήτες, τα χρήματα που τους αναλογούν θα κατατεθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων όπως προβλέπει ο νόμος. Ο κ. Καραντινός τονίζει ότι το συνολικό κόστος της απαλλοτρίωσης εκτιμάται στο ποσό των 1.550.000 ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του Δήμου Ηρακλείου.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η υλοποίηση του έργου αποτελεί πρόταγμα για τη δημοτική Αρχή που επιθυμεί να το ολοκληρώσει για λόγους πολιτικής προστασίας αλλά και πολεοδομικής οργάνωσης.

Όπως είναι γνωστό, το φράγμα των Δαφνών, σύρεται εδώ και δεκαετίες με αποτέλεσμα απίστευτες ποσότητες νερών να χάνονται, και την ίδια στιγμή να παραμένουμε ευάλωτοι στα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ δομημένες περιοχές του Ηρακλείου βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας εκτός σχεδίου πόλης.

Το φράγμα των Δαφνών στην περιοχή Λιθίνες, και μια σειρά άλλων συνοδών έργων παρά το γεγονός ότι εξαγγέλθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία ξανά και ξανά εξακολουθούν να παρέμειναν στα χαρτιά.

Η κατασκευή του φράγματος σε μια έκταση 90.700 τ.μ. δεν είναι μόνο μια παρέμβαση αναγκαία σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση νερού που θα εκτονώσει τις αρδευτικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.

Είναι ένα έργο που επηρεάζει ευθέως μια τεράστια γεωγραφική ενότητα του πολεοδομικού συγκροτήματος του Ηρακλείου που αναπτύσσεται στην περιφέρεια ΤΕΙ Εσταυρωμένος.

Για την ακρίβεια, εάν γίνει το συγκεκριμένο έργο ανάσχεσης δημιουργεί νέα δεδομένα σε σχέση με την οριοθέτηση του ποταμού Γιόφυρου, που είναι αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση προκειμένου η συγκεκριμένη περιοχή να καταφέρει να αποκτήσει σχέδιο πόλης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρόκειται για ένα αντιπλημμυρικό έργο ζωτικής σημασίας, καθώς ανοίγει τον δρόμο για την διευθέτηση της πλημμυρικής ζώνης και παράλληλα για την επέκταση του σχεδίου πόλης, που αποτελεί διαχρονικό κυρίαρχο αίτημα των κατοίκων των περιοχών ΤΕΙ και Εσταυρωμένου, οι οποίες στερούνται βασικά έργα υποδομής σε επίπεδο δικτύων, δρόμων και διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων.
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 

Σχόλια