Η προώθηση της έξυπνης γεωργίας

Γράφει ο Φάνης Γέμτος* Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της «έξυπνης και φιλικής προς ...


Γράφει ο Φάνης Γέμτος*

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της «έξυπνης και φιλικής προς το περιβάλλον γεωργίας» και της «έξυπνης και ψηφιακής γεωργίας». Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Γεωργίας λίγες μέρες πριν στη Θεσσαλονίκη. Οφείλω να πω ότι όταν το άκουσα με έπιασε μια σκωπτική διάθεση. 

Σκέφτηκα ένα σκίτσο του κ. Πετρουλάκη με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Γεωργίας στο εικονοστάσι του σπιτιού τους να προσεύχονται στον Θεό της Ελλάδας να φωτίσει τους αγρότες της χώρας να αναδιαρθρώσουν τις καλλιέργειές τους και την κτηνοτροφία για να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών των χωραφιών τους από τα 250 ευρώ/στρέμμα σε 1.000 (αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 20% περίπου) και να εφαρμόσουν την έξυπνη ψηφιακή γεωργία. Διότι δυστυχώς μόνο ο Θεός της Ελλάδας μπορεί να συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς στη χώρα δεν υπάρχει μηχανισμός που να βοηθά και να καθοδηγεί τους αγρότες στη βελτίωση της οικονομίας τους. 


Άλλωστε, όπως έγραψα στο προηγούμενο σημείωμα, το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα στοχεύει σε προϊόντα ΠΟΠ, ΓΠΑ και καλλυντικά από βότανα. Δεν είμαι από αυτούς που δεν πιστεύουν ότι τα πιο πάνω ή η παραγωγή αντιοξειδωτικών μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της αξίας της παραγωγής μας. Μόνο που αυτά είναι μία επιπλέον προστιθέμενη αξία στην πραγματική που είναι η παραγωγή αγροτικών προϊόντων υψηλής αξίας που θα δώσουν μεγαλύτερο εισόδημα στους αγρότες, με μεγαλύτερη απασχόληση και χωρίς να ενδιαφέρονται πια για τις επιδοτήσεις.


Ας μην ξεχνάμε ότι οι επιδοτήσεις είναι περίπου 2,2 δισ. ευρώ το χρόνο για τη χώρα μας (που πιθανώς να μειωθούν τα επόμενα χρόνια), όταν μια μέση αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 100 ευρώ/στρέμμα θα έδινε στους αγρότες της χώρας 3,5 δισ. επιπλέον εισόδημα. Αυτό είναι μια πολύ σαφής εκτίμηση της ζημιάς που έγινε από την επιλογή που κάναμε όταν γίναμε μέλος της άλλοτε ΕΟΚ να μεγιστοποιήσουμε τις εισροές από επιδοτήσεις, αντί να επιδιώξουμε παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας που θα μπορούσαμε να εξάγουμε στην τεράστια ενιαία αγορά που ανοίγονταν μπροστά μας. 

Βέβαια το ένα ήταν εύκολο, καθώς χωρίς καμιά προσπάθεια εισπράττεις έστω και λιγότερα, ενώ η ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής γεωργίας υψηλού εισοδήματος ήθελε οργανωμένη προσπάθεια και σκληρή δουλειά. Και δεν πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι η σκληρή δουλειά, τουλάχιστον από τους αγρότες, αλλά η οργάνωση τόσο από πλευράς διοίκησης, όσο και από πλευράς των ίδιων των αγροτών.
 

Για να πάμε στα πιο πρόσφατα. Ολοι οι πολιτικοί της χώρας υποστηρίζουν ότι ισχυρό σημείο της χώρας είναι ο πρωτογενής τομέας. Μόνο που το κάνουν δίκην ρεπόρτερ -δημοσιογράφων. Δηλαδή απλώς το λένε χωρίς να κάνουν κάτι για να επιτευχθεί. Το να λες ότι στην Ελλάδα ο μέσος κύκλος εργασιών είναι 250 ευρώ/στρέμμα και στο Ισραήλ 1.200, δεν είναι αρκετό για έναν πολιτικό και ακόμα περισσότερο για ένα μέλος κυβέρνησης της χώρας. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να πάει πέρα από αυτό, είναι να εξηγήσει γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά και να εκπονήσει ένα πρόγραμμα για να επιτύχουμε και εμείς ό,τι πέτυχε το Ισραήλ ή η Ολλανδία. Και αφού το εκπονήσει, πρέπει να το υλοποιήσει. 

 Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα γιατί το πολιτικό σύστημα της χώρας αδυνατεί να κάνει ένα βασικό κοινό πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν διαδοχικοί Υπουργοί και Κυβερνήσεις. Για αυτό υπάρχει ένα τέλμα. Στο διάστημα της μεταπολίτευσης ουσιαστικά δεν έχει γίνει για τη γεωργία της Θεσσαλίας καμία προσπάθεια δημιουργίας υποδομών. Εκτός από το φράγμα του Σμοκόβου και τον Ταμιευτήρα που έγινε στην περιοχή της τέως λίμνης Κάρλας, κανένα ουσιαστικό έργο ταμίευσης νερού, τόσο πολύτιμου για μια παραγωγική γεωργία υψηλής αξίας δεν έγινε. Ημιτελή και αναξιοποίητα έργα σέρνονται για δεκαετίες όταν στην Τουρκία ένα Υδροηλεκτρικό έργο περατώθηκε σε έναν χρόνο! 

Ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας δεν υπάρχει. Αλλά και αν γίνει στο διάστημα αυτό έχει απαξιωθεί τελείως το σύστημα γεωργικών εφαρμογών που υπήρχε. Οι γεωτεχνικοί της χώρας είναι κλεισμένοι στα γραφεία τους για να κάνουν τη γραφειοκρατία των επιδοτήσεων και πλέον δεν υπάρχει κανείς στο χωράφι ή στο χωριό να ενημερώσει και να συμβουλεύσει τους αγρότες. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση έρευνας και παραγωγής. 


Τα αποτελέσματα της έρευνας δε μεταφέρονται στους Έλληνες αγρότες, τα προβλήματα των αγροτών δε μεταφέρονται στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Ιδρύματα, αλλά και σε αυτούς που σχεδιάζουν τις προκηρύξεις και χρηματοδοτήσεις της έρευνας για να μελετηθούν λύσεις. 


Για να γυρίσω στην αρχή της συζήτησης. Αν σοβαρά ο Πρωθυπουργός της χώρας και ο υπουργός Γεωργίας ήθελαν να προωθήσουν την έξυπνη γεωργία, θα διαπίστωναν ότι αυτό δε θα μπορούσε να γίνει άμεσα. Παρόλο που η σχετική έρευνα υπάρχει τόσο από τα Πανεπιστήμια, όσο και από τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας, η μεταφορά στους αγρότες απαιτεί δράσεις που δε γίνονται αυτόματα και γρήγορα. Απαιτείται οργάνωση που το Ελληνικό δημόσιο δε νομίζω ότι μπορεί να κάνει άμεσα και σε λίγο χρόνο. Χρειάζονται καινοτόμες λύσεις για σύνδεση έρευνας - παραγωγής στον γεωργικό τομέα. Πρέπει όμως να κάνουμε άμεσα την οργάνωση αυτή, αν θέλουμε ο πρωτογενής τομέας να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

 

* Φάνης Γέμτος, γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 

eleftheria.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitterΣχόλια