Προχωρά κανονικά ο σχεδιασμός για Αχελώο

Προχωρά κανονικά ο σχεδιασμός για Αχελώο . Διαβεβαιώνει τον Χρ. Κέλλα ο Γ. Γεραπετρίτης. Ξεκάθαρες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει...


Προχωρά κανονικά ο σχεδιασμός για Αχελώο . Διαβεβαιώνει τον Χρ. Κέλλα ο Γ. Γεραπετρίτης. Ξεκάθαρες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ο περιφερειάρχης K. Αγοραστός


«Ο σχεδιασμός για τον Αχελώο προχωρά κανονικά και όλα όσα προβλέπονται και έχουν ανακοινωθεί θα πραγματοποιηθούν». Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στον αναπληρωτή γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή Χρήστο Κέλλα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν , στον απόηχο της απόφασης του Ε’ τμήματος του ΣτΕ που έκανε δεκτή την αίτηση των κατακλυζομένων για ακύρωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του Υδροηλεκτρικού Σταθμού της Μεσοχώρας. «Εκφράζω τη λύπη μου για τις “πανηγυρικές” δηλώσεις των πολέμιων του έργου, παραμένω σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς για την ολοκλήρωση όλων των συνοδών έργων για τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο, παρακολουθώ τις εξελίξεις και πιστεύω ότι η λογική θα επικρατήσει», δήλωσε ο βουλευτής.


Για το θέμα -και τη νέα δεδομένα που δημιουργεί ως προς την εκτέλεση του έργου- σαφή θέση πήρε και ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, επιρρίπτοντας ευθύνες στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι ευθύνες των κυβερνήσεών του, ανέφερε χαρακτηριστικά , είναι ξεκάθαρες. 

Αναλυτικά:


Τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη είχε χθες ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής νομού Λάρισας, Χρήστος Κέλλας- αναφέρει χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση του γραφείου του βουλευτή - σχετικά με την απόφαση 2230/2020 του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο «έκανε δεκτή την αίτηση των κατακλυζομένων για ακύρωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του Υδροηλεκτρικού Σταθμού της Μεσοχώρας» και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί.


Ο κ. Γεραπετρίτης υπήρξε καθησυχαστικός ως προς την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία, επαναλαμβάνοντας την πολιτική βούληση της κυβέρνησης της ΝΔ για το έργο και διαβεβαιώνοντας τον Λαρισαίο πολιτικό ότι «όλα όσα προβλέπονται και έχουν ανακοινωθεί θα πραγματοποιηθούν».


Σχολιάζοντας τις δηλώσεις των πολέμιων του έργου μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στον θεσσαλικό κάμπο, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για το φράγμα της Μεσοχώρας, ο κ. Κέλλας δήλωσε: «Εκφράζω τη λύπη μου για τις “πανηγυρικές” δηλώσεις των πολέμιων του έργου. Θα είχε ενδιαφέρον να εξηγήσουν γιατί αντιτίθενται σε ένα έργο αρδευτικό, αντιπλημμυρικό, χρήσιμο για την πραγματική οικονομία, με σημαντικό περιβαλλοντικό και ενεργειακό πρόσημο. Προφανώς, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον τρόπο που συνέταξε και ψήφισε τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής τον Δεκέμβριο του 2017, επιχαίρει μαζί με όσους ονειρεύονται το μπλοκάρισμα του έργου της Μεσοχώρας και γενικότερα την ολοκλήρωση της μερικής μεταφοράς νερού στη Θεσσαλία.
Ωστόσο, με ικανοποίηση ενημερώθηκα από τον υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την πλήρη λειτουργία του Φράγματος Μεσοχώρας προχωρά, όπως και το σχέδιο της μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο.


Παραμένω σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς για την ολοκλήρωση όλων των συνοδών έργων για τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο, παρακολουθώ τις εξελίξεις και πιστεύω ότι η λογική θα επικρατήσει».


ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


«Ξεκάθαρα ευθύνες για το «μπλοκάρισμα» του έργου έχει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία απένταξε από τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής της Θεσσαλίας, τα έργα του Αχελώου» δήλωσε από την πλευρά του χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστός μετά την απόφαση του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ. Προσθέτοντας μάλιστα πως «αν ο Αχελώος μαζί με τα συνοδά του έργα, τα φράγματα Πύλης, Νεοχωρίτη και Μουζακίου είχε ολοκληρωθεί, η Θεσσαλία δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα πλημμυρικών φαινόμενων».


Την απόφαση δημοσιοποίησε το Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS» σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η νέα απόφαση του ΣτΕ αποτελεί ένα ακόμα εμπόδιο στα σχέδια των υποστηρικτών των έργων στον άνω ρου του Αχελώου, οι οποίοι αναθάρρησαν από τις επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις της κυβέρνησης της ΝΔ για επαναφορά του σχεδίου εκτροπής του Αχελώου στη Θεσσαλία. Για τους κατοίκους της Μεσοχώρας και το πανελλαδικό κίνημα υποστήριξης του 35χρονου αγώνα τους είναι μια στιγμή ικανοποίησης, παρότι είναι απολύτως σαφές ότι δεν χωρά καμία επανάπαυση και εφησυχασμός».


Διευκρινίζοντας πως «η 7μελής σύνθεση του Ε’ τμήματος του ΣτΕ, κρίνοντας σχετική προσφυγή του Συνδέσμου κατακλυζομένων Μεσοχώρας, εξέδωσε την 2230/2020 απόφαση, με την οποία ακυρώνει την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του ΥΗΕ Μεσοχώρας (εκδόθηκε στις 4/8/2017, επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ). Το ΣτΕ, παρότι δεν αμφισβητεί την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σκοπιμότητα του έργου, θεωρεί ότι η ΑΕΠΟ απώλεσε το νόμιμο έρεισμά της, καθώς «δεν εχώρησε επανεξέταση της ΑΕΠΟ και συμβατότητά της με τις αναθεωρήσεις των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και με το αναθεωρημένο περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο Θεσσαλίας».


«ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ»


Ερωτηθείς για την εξέλιξη ο κ. Αγοραστός δήλωσε χθες πως «ο Αχελώος είναι το χρησιμότερο περιβαλλοντικό έργο, το οποίο ωφελεί όλους και δεν βλάπτει κανέναν. Το μεγαλύτερο «έτοιμο» έργο που μπορεί να εκτελεστεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, συμβάλλοντας στην απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ένα έργο με υψηλό δείκτη κοινωνικοοικονομικού οφέλους, απολύτως εναρμονισμένο με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και την ευρωπαϊκή στρατηγική κατεύθυνση για «πράσινα» και «έξυπνα» έργα. Ένα έργο βιολογικής αφύπνισης, που χτίζει τη βιωσιμότητα του αύριο, τη βιωσιμότητα του μέλλοντος και των επόμενων γενιών.


Ο Αχελώος είναι πηγή ζωής, πηγή οικολογικής ανάπτυξης, πηγή φτηνής πράσινης ενέργειας, πηγή τουρισμού και νέων θέσεων εργασίας. Αντιμετωπίζει την ερημοποίηση του κάμπου, τροφοδοτεί τη Θεσσαλία με νερό, στηρίζει την αγροτική παραγωγή. Το έργο έχει γίνει κατά 65% και ο ελληνικός λαός έχει ξοδέψει 1,2 δισ. σε παρούσες αξίες. Κάθε προσπάθεια ακύρωσής του, συντηρεί ένα οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα.


Το έργο της Μεσοχώρας το θέλουν όλοι. Είναι έτοιμο στο 90% και από τη μη λειτουργία του Υδροηλεκτρικού Σταθμού η ΔΕΗ χάνει 30.000.000 ευρώ τον χρόνο. Ξεκάθαρα ευθύνες για το «μπλοκάρισμα» του έργου έχει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία τον Δεκέμβριο του 2017 απένταξε από τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής της Θεσσαλίας, τα έργα του Αχελώου αν και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας με απόφασή του εξέφρασε την αντίθεσή του σε αυτή την απόφαση της τότε κυβέρνησης.


Αν ο Αχελώος μαζί με τα συνοδά του έργα φράγματα Πύλης, Νεοχωρίτη και Μουζακίου είχε ολοκληρωθεί, η Θεσσαλία δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα πλημμυρικών φαινόμενων. Η πρόσφατη, χαοτική θεομηνία του Ιανού και οι πρωτόγνωρες ποσότητες νερού που έπεσαν, απέδειξαν ότι νερό υπάρχει για όλους. Το νερό δεν έχει ιδιοκτήτες. Είναι ένα φυσικό αγαθό που μας ενώνει, δεν μας χωρίζει. Το νερό δεν είναι πολιτική, είναι ζήτημα ζωής και επιβίωσης για τη Θεσσαλία» καταλήγει η δήλωση.

eleftheria.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια