ΥπΑΑΤ: 360 εκατ. ευρώ οι ειδικές ενισχύσεις για κορωνοβοήθημα

  Πιέσεις στο Βορίδη για ..κορωνοβοήθημα και στο βαμβάκι- 360 εκατ. ευρώ οι ειδικές ενισχύσεις- Επιτολή ΘΕΣΤΟ στον υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης ...


 

Πιέσεις στο Βορίδη για ..κορωνοβοήθημα και στο βαμβάκι- 360 εκατ. ευρώ οι ειδικές ενισχύσεις- Επιτολή ΘΕΣΤΟ στον υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης που ζητά ενίσχυση για βαμβάκι

Ορθάνοιχτο αφήνει το… παράθυρο για νέες ειδικές ενισχύσεις αγροτών λόγω των δύσκολων συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει τους ειδικότερους κλάδους και τα προϊόντα που αναμένεται να τύχουν υποστήριξης το επόμενο διάστημα.

Σημειωτέον ότι εκεί όπου θα παιχθεί «σκληρό παιχνίδι» το επόμενο διάστημα είναι το βαμβάκι, κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν οι βαμβακοκαλλιεργητές, δεν μπορεί να έχει ενισχυθεί πλουσιοπάροχα το ελαιόλαδο, δηλαδή μια παραγωγή που είχε εξαντληθεί πριν ενσκήψει ο κορωνοϊός τον περασμένο Μάρτιο και να μην υποστηριχθεί το βαμβάκι η αγορά του οποίου έχει υποστεί τα πάνδεινα λόγω της πανδημίας.

Το θέμα είναι όλα να γίνουν σωστά και το όφελος από τα μέτρα στήριξης του προϊόντος να μην περάσει εξ ολοκλήρου στην πλευρά των μεταποιητών, δηλαδή των εκκοκκιστών, οι οποίοι καραδοκούν να πιέσουν περαιτέρω τις τιμές παραγωγού.

Εν τω μεταξύ και ο ΘΕΣΤΟ, με αφορμή τη συζήτηση που έχε ανοίξει τις τελευταίες ημέρες γύρω από το ενδεχόμενο ενίσχυσης των παραγωγών βάμβακος, με επιστολή του προέδρου της Οργάνωσης, Χρήστου Σουλιώτη, ζητά από τον υπουργό Μάκη Βορίδη, να λάβει σοβαρά υπ όψιν του την ανάγκη ενίσχυσης των βαμβακοπαραγωγών, καθώς σημαντικό ποσοστό των μελών του συνεταιρισμού βιομηχανικής ντομάτας, ασχολείται και με την καλλιέργεια βάμβακος

Σημειωτέον ότι επί του θέματος αναμένεται να υπάρξει την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την Διεπαγγελματική Οργάνωση του Βάμβακος, στην οποία βέβαια έχουν, ως γνωστόν, το πάνω χέρι οι εκκοκκιστές. Λέγεται μάλιστα ότι το προεδρείο της οργάνωσης προκάλεσε τη συνάντηση προκειμένου να καλλιεργήσει το έδαφος για ειδική στήριξη του προϊόντος από την Πολιτεία και την ίδια στιγμή να υπάρξει ευχέρεια στην πλευρά των μεταποιητικών επιχειρήσεων να πιέσουν τις τιμές του σύσπορου. Υπογραμμίζεται ότι ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας κατά τον οποίο γίνονται τα τελικά φιξαρίσματα και κόβονται οι επιταγές πληρωμής των βαμβακοκαλλιεργητών για το προϊόν που παρέδωσαν στις εκκοκκιστικές μονάδες.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει τα εξής:


ΥπΑΑΤ Μ. Βορίδης, στη Βουλή: Στήριξη άνευ προηγουμένου στον πρωτογενή τομέα με ενισχύσεις άνω των 360 εκατομμυρίων ευρώ

Σε παραινέσεις προς τους Έλληνες παραγωγούς να συγκομίζουν και να διαθέτουν τα αγροτικά τους προϊόντα προχώρησε από βήματος Βουλής ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για τους μανταρινοπαραγωγούς της Άρτας, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής, Άρτας του Κινήματος Αλλαγής Χρήστος Γκόγκας, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο κ. Βορίδης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, σημείωσε πως το ζήτημα των αδιάθετων προϊόντων καθώς και της τιμής τους παρακολουθείται στενά από τους φορείς του Υπουργείου και κάλεσε τους παραγωγούς να διαθέσουν τα προϊόντα τους, ακόμα και αν δεν βρίσκουν αγοραστές στις τιμές που επιθυμούν, προκειμένου να αποτυπωθεί η διαταραχή.

«Θέλω να είμαι σαφής και πολύ κατηγορηματικός: είναι πολύ σημαντικό ακόμα και αν οι παραγωγοί μας δεν βρίσκουν αγοραστές στις τιμές που θα επιθυμούσαν να διαθέτουν τα προϊόντα τους γιατί έτσι έχουμε καταχώρηση της μειωμένης τιμής και έτσι έχουμε και καταχώρηση της κίνησης. Εάν δεν διατίθενται τότε δεν υπάρχει αυτή η καταχώρηση και δυσκολεύει εν συνεχεία τις αποτιμήσεις και τις εκτιμήσεις που έχουμε να κάνουμε εμείς» τόνισε ο Υπουργός.

Συνεχίζοντας πάντως ζήτησε από τους Βουλευτές να γίνει κατανοητό και να ειπωθεί σε όλους τους παραγωγούς ότι δεν μπορεί να υπάρξει κρατική ενίσχυση σε περιπτώσεις εμπορικής διαταραχής. «Δεν επιτρέπεται να γίνεται αυτό γιατί αποτελεί παραβίαση των κανόνων της εσωτερικής αγοράς και του ανταγωνισμού» εξήγησε για να συμπληρώσει πάντως πως στις περιπτώσεις που η μειωμένη ζήτηση οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση λόγω του κορωνοϊού, τότε θα αναληφθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης έχει εκφραστεί όχι στα λόγια, έχει εκφραστεί με 363.442.806 ευρώ σε ενισχύσεις μόνο φέτος, αυτό είναι άνευ προηγουμένου. Δεν υπάρχει προϊόν το οποίο να έχει υποστεί πίεση και ζημία εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουμε πάρει για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που να μην έχει ενισχυθεί» είπε ο κ. Βορίδης απαριθμώντας τις κατηγορίες των παραγωγών που έχουν λάβει ενισχύσεις μεταξύ των οποίων οι παράκτιοι αλιείς, οι ανθοπαραγωγοί, οι αιγοπροβατοτρόφοι, οι παραγωγοί λαϊκών αγορών ενώ, όπως σημείωσε και οι εκτροφείς γουνοφόρων ζώων βρίσκονται στη διαδικασία είσπραξης των ανάλογων ενισχύσεων. Παράλληλα, σημείωσε ότι εκκρεμεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του μέτρου στήριξης προς τους ιχθυοκαλλιεργητές, το οποίο έχει καταθέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Εξάλλου, απαντώντας στις αιτιάσεις περί των ελέγχων που γίνονται με αφορμή τον αυξημένο αριθμό εισαγωγών, ο Υπουργός ανέφερε ότι «οι έλεγχοι γίνονται στις εισόδους της χώρας αλλά εμείς δεν κάνουμε ελέγχους επ΄ αφορμή εμπορικού ανταγωνισμού, γιατί αυτό θα ήταν μια παραβίαση των αρχών του ανταγωνισμού, κάνουμε φυτοϋγειονομικούς ελέγχους για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αυτοί οι έλεγχοι γίνονται είτε οι τιμές είναι υψηλές είτε είναι χαμηλές, είτε υπάρχει ζήτηση είτε δεν υπάρχει, δεν συνδέουμε τον εμπορικό ανταγωνισμό με την προστασία της δημόσιας υγείας» τόνισε.

Τέλος, ο κ. Βορίδης διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο παρακολουθεί στενά την αγορά και από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί ότι υπάρχει διαταραχή εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον κορωνοϊό θα παρέμβει και θα στηρίξει τους Έλληνες παραγωγούς, όπως έχει πράξει άλλωστε στο ακέραιο μέχρι σήμερα.

«Θα ήθελα να συντονιστούμε επί των βασικών αρχών της αγροτικής πολιτικής, η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι Ευρωπαϊκή πολιτική, δεσμεύεται και καθορίζεται από τις γενικές κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και από τους κανόνες του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά. Αυτές είναι πραγματικότητες που πρέπει να τις λέμε και να τις ξαναλέμε και να τις εξηγούμε στους παραγωγούς μας γιατί είναι σημαντικό όλοι να συντονιστούμε, στη μόνη βιώσιμη κατεύθυνση. Δηλαδή, η δημιουργία μιας βιώσιμης, ανταγωνιστικής, υψηλής ποιότητας, αυξημένης τυποποίησης, αυξημένης προστιθέμενης αξίας γεωργία. Αν δεν επιτευχθούν αυτά μην πιστεύετε ότι με τις ενισχύσεις- τις όποιες ενισχύσεις -θα λύσουμε δομικά προβλήματα της γεωργικής παραγωγής» υπογράμμισε ο κ. Βορίδης κλείνοντας την τοποθέτησή του επί των επίκαιρων ερωτήσεων.

agronews.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

 

Σχόλια