Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: Ενισχύσεις για 53 ντόπιες ποικιλίες

Διατηρείται στην παλέτα των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης με πρόθεση προκήρυξης μέσα στο ερχόμενο έτος, το Μέτρο 10.1.10 για την ενίσχυση...


Διατηρείται στην παλέτα των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης με πρόθεση προκήρυξης μέσα στο ερχόμενο έτος, το Μέτρο 10.1.10 για την ενίσχυση έως 90 ευρώ το στρέμμα για αγρότες που προτίθενται να φυτέψουν τοπικές ποικιλίες στις εκμεταλλεύσεις τους, σύμφωνα με το έγγραφο για την πρόοδο υλοποίησης του ΠΑΑ που συζητήθηκε στην Επιτροπή Παρακολούθησης στις 11 Δεκεμβρίου 2020. 
 
Αντίθετα προς διαγραφή οδεύει το Μέτρο 10.2.10 που είχε σκοπό να ενισχύσει Φορείς που προστατεύουν και διατηρούν τοπικές ποικιλίες, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο των διαχειριστικών αρχών. 
 
Το Μέτρο 10.1.10, έρχεται να στηρίξει συγκεκριμένα την τάση αναβίωσης παλιών τοπικών ποικιλιών που επιχειρούν κυρίως μικρές αγροτικές βιοτεχνικές επιχειρήσεις, αλευρόμυλοι, οινοποιεία και νέοι αγρότες. 
 
Πρόκειται για ένα μέτρο που λειτουργεί ουσιαστικά στα πρότυπα των «Σπάνιων Φυλών» αλλά για τη φυτική παραγωγή πριμοδοτώντας όποιον αγρότη επιθυμεί να φυτέψει τις παραπάνω τοπικές αβελτίωτες ποικιλίες χρησιμοποιώντας πολλαπλασιαστικό υλικό είτε από τον ΕΛΓΟ είτε ιδιοπαραγόμενο. 
 
Η ενίσχυση στο Μέτρο προστασίας τοπικών ποικιλιών θα λαμβάνεται για την καλλιέργεια μόνο σε τόπους που ευδοκιμούν αυτές οι ποικιλίες. Για παράδειγμα η ρίγανη λαμβάνει ενίσχυση μόνο για την καλλιέργειά της στον Όλυμπο (Πιερία, Λάρισα), στα Τρίκαλα και στη Λακωνία. Η δέσμευση είναι πενταετούς διάρκειας και εφαρμόζεται σε σταθερά αγροτεμάχια καθόλη τη διάρκεια της πενταετίας, τα οποία κατέχονται νόμιμα κατ’ έτος και καθ’ όλη την περίοδο της δέσμευσης.


Από τον Γιώργο Ρούστα 

(roustas@eleftheria.gr)
AΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ 


eleftheria.gr


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια