Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Από το «σχέδιο Γαβρόγλου» στο... «σχέδιο Κεραμέως» βεβαίως, βεβαίως!

Κλείνουν σχολές στη Λάρισα: Από το «σχέδιο Γαβρόγλου» στο... «σχέδιο Κεραμέως» βεβαίως, βεβαίως!  Ή πως από την πίσω πόρτα μπαίνουν τα κολλέ...


Κλείνουν σχολές στη Λάρισα: Από το «σχέδιο Γαβρόγλου» στο... «σχέδιο Κεραμέως» βεβαίως, βεβαίως!  Ή πως από την πίσω πόρτα μπαίνουν τα κολλέγια στη Λάρισα 

Όταν προ διετίας προωθούνταν το σχέδιο Γαβρόγλου για τη συγχώνευση ΑΕΙ-ΤΕΙ επισημαίναμε τον κίνδυνο να κλείσουν στο μέλλον οριστικά σχολές στη Λάρισα λόγω της απότομης μετάβασης από την Τεχνολογική στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση χωρίς …σχέδιο, ελάχιστοι από τους τοπικούς φορείς είχαν αντιδράσει,… 

Το ίδιο κι από την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΙ της Λάρισας κι ας επισημαίναμε ότι τμήματα χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα θα προσέλκυαν ελάχιστους ενδιαφερόμενους υποψήφιους και οι βάσεις θα έπεφταν κατακόρυφα.
Συνέβη αυτό στις φετινές ιδιόρρυθμες λόγω πανδημίας και lockdown, πανελλήνιες, όπου είχαμε και τα πιο δύσκολα θέματα της εικοσαετίας σε σειρά μαθημάτων όπως Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά κ.α.
Αμέσως άρχισαν τα επικριτικά σχόλια του τύπου δεν μπορεί κάποιος να περνά σ σχολές όπως το Μαθηματικό με βαθμό 2 στα μαθηματικά κλπ. 

Η αλήθεια είναι πως σε μία σειρά από τμήματα και του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κυρίως τα νεοσύστατα, είχαμε βάσις εισαγωγής με μέσο όρο βαθμολογίας 4,5 και 5. Από το καλοκαίρι λοιπόν κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι το σχέδιο είναι οργωμένο για να κλείσουν τα τμήματα αυτά και να μείνει ένα κενό για τα ιδιωτικά κολλέγια που καραδοκούσαν..
 

Στη Λάρισα που είναι «φοιτητόπουλη» το «κενό» από τη μείωση των τμημάτων άρα και των εισακτέων δεν θα μείνει δυσαναπλήρωτο, αφού οι μεγαλύτεροι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί όμιλοι («ΟΜΗΡΟΣ», «ΑΚΜΗ», ICBS κ.α.) λειτουργούν ήδη παραρτήματα. Το ερώτημα είναι τι θα γίνουν κτιριακές υποδομές και εξοπλισμός π.χ. από τη ΣΤΕΦ (σχολή τεχνολογικών εφαρμογών) του πρώην ΤΕΙ από νεοσύστατα τμήματα που αναμένεται να κατεβάσει οριστικά ρολά , αφού δεν είχαν ζήτηση από τους υποψήφιους… 


Ασφαλώς και από μόνα τους τα ιδιωτικά κολλέγια δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τον αριθμό των χιλιάδων σπουδαστών που κάθε χρόνο φοιτούν στη Λάρισα, παρά μόνο ένα μέρος, αφού ζορίζουν οικονομικά τα πράγματα για την πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών και τα δίδακτρα δεν ουαί ευκαταφρόνητα τα κολλέγια αυτά. 


Η ζημιά θα είναι και οικονομική και κοινωνική και ακαδημαϊκή και θα οφείλεται στο γεγονός ότι ετέθη «βέτο» από το Πολυτεχνείο του Βόλου, όταν σχεδιαζόταν η συγχώνευση επί Γαβρόγλου, να μην δημιουργηθούν άλλα πολυτεχνικά τμήματα τη Λάρισα και ας υπήρχαν οι υποδομές.

Η πρόταση για τμήματα Χημικών Μηχανικών και Τοπογράφων που έθεσε η τότε πρυτανεία του ΤΕΙ Θεσσαλίας δεν εισακούστηκε.. Και φτάσαμε από το «σχέδιο Γαβρόγλου» που άνοιξε την κερκόπορτα για τα ιδιωτικά ΙΕΚ και κολλέγια, στο… «σχέδιο Κεραμέως» βεβαίως, βεβαίως…!

Σ.Σ. Το βεβαίως -βεβαίως μας παραπέμπει ασφαλώς στο κολλέγιο Ψυχικού και την περίφημη ταινία με τη Βουγιουκλάκη

Γ.K.

 thessaliatv.gr

 

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια