Το Χρηματιστήριο Αξιών αγροτικών προϊόντων

Είθισται κάθε χρόνο τέτοια εποχή μεγάλοι εμπορικοί οίκοι και τραπεζικοί όμιλοι να προχωρούν σε εκτιμήσεις για το πώς θα πορευτούν τα αγροτικ...


Είθισται κάθε χρόνο τέτοια εποχή μεγάλοι εμπορικοί οίκοι και τραπεζικοί όμιλοι να προχωρούν σε εκτιμήσεις για το πώς θα πορευτούν τα αγροτικά προϊόντα το επόμενο διάστημα.


Το κοινό συμπέρασμα είναι ότι η παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας θα χάσει στρέμματα λόγω της μείωσης παραγωγής που παρατηρείται σε τρεις από τις τέσσερις βασικές παραγωγικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η Κομισιόν για την επόμενη δεκαετία διαπιστώνει ζωηρή συζήτηση για τον πελτέ και τα υποπροϊόντα της ντομάτας. 

Εκτιμάται αύξηση στις εξαγωγές κομπόστας, ενώ θα είναι σταθερή ζήτηση στα επιτραπέζια ροδάκινα. Ανάλογη ζήτηση θα παρουσιάσουν τα πορτοκάλια λόγω της πανδημίας και το ενδιαφέρον των καταναλωτών για ευεξία. 

Η παραγωγή του μήλου θα είναι σταθερή στις προτιμήσεις των καταναλωτών μέχρι και το 2030 με νέες ωστόσο ποικιλίες να κατακτούν την αγορά. Το ελαιόλαδο θα ανακάμψει και σε κατανάλωση και σε εξαγωγές καθώς αυξάνεται η ζήτηση από τα βόρεια ευρωπαϊκά κράτη, αν και στην Ελλάδα το μικρό μέγεθος των εκμεταλλεύσεων και ο υψηλός μέσος όρος ηλικίας των παραγώγων δεν προϊδεάζουν για ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς αύξησης της παραγωγής στη χώρα μας. Ακόμη οι ειδικοί προβλέπουν θετικό πρόσημο, τόσο για το βαμβάκι, όσο και για τα δημητριακά και ιδιαίτερα για το σιτάρι.

eleftheria.gr

  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια