Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Τα ζώα πρέπει να ναρκωθούν πριν τη σφαγή

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι στα κράτη-μέλη πρέπει τα ζώα να ναρκώνονται προτού οδηγηθούν σε σφαγή. Η υπόθεση έφθασε ενώπιον του Αν...


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι στα κράτη-μέλη πρέπει τα ζώα να ναρκώνονται προτού οδηγηθούν σε σφαγή.

Η υπόθεση έφθασε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ε.Ε. μετά από την προσπάθεια θρησκευτικών οργανώσεων να ακυρώσουν διάταγμα του 2017 που είχε εκδοθεί από τη Φλαμανδική περιφέρεια του Βελγίου, το οποίο απαγόρευε τη σφαγή ζώων χωρίς αναισθησία, ακόμα και κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετουργιών, αμφισβητώντας το δικαίωμα ενός κράτους να απαγορεύσει τις θρησκευτικού τύπου σφαγές (kosher, halal).

Οι Ενώσεις είχαν υποστηρίξει ότι το διάταγμα δεν επέτρεπε στους πιστούς να εξασκήσουν κατάλληλα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, γιατί τους εμπόδιζε να πάρουν κρέας από ζώα που σφάζονται σύμφωνα με τις θρησκευτικές τους αρχές.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο αποφάσισε υπέρ της διατήρησης της απαγόρευσης: «Δεν μπορεί να επικαλείται η θρησκεία ως λόγος να υποφέρουν τα ζώα, ενώ υπάρχουν επιστημονικές εναλλακτικές λύσεις για να μην βασανίζονται».


Στην απόφασή του το Δικαστήριο αναφέρει ότι «η αρχή ότι ένα ζώο πρέπει να ναρκωθεί προτού θανατωθεί, ανταποκρίνεται στον βασικό στόχο της προστασίας της ευζωίας των ζώων».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συμβουλίου, Μόσε Κάντορ, χαρακτήρισε την απόφαση «θεμελιώδη επίθεση στα βασικά δικαιώματα της εβραϊκής θρησκευτικής έκφρασης και πρακτικής».

Το Δικαστήριο ωστόσο ανακοίνωσε ότι τα μέτρα που προβλέπονται από το φλαμανδικό διάταγμα «επιτρέπουν μια δίκαιη ισορροπία ανάμεσα στη σημασία του σεβασμού της ευζωίας των ζώων και την ελευθερία των Εβραίων και Μουσουλμάνων πιστών να εκδηλώσουν τη θρησκευτικότητά τους».

aftodioikisi.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια