1.500 ζώα πνίγηκαν στη Ροδόπη

Η προχθεσινή κακοκαιρία, εκτός από καταστροφές σε οικοσκευές και δομικά στοιχεία σε κατοικίες και αποθήκες, προκάλεσε σοβαρές βλάβες στα παρ...


Η προχθεσινή κακοκαιρία, εκτός από καταστροφές σε οικοσκευές και δομικά στοιχεία σε κατοικίες και αποθήκες, προκάλεσε σοβαρές βλάβες στα παρόχθια αναχώματα, με αποτέλεσμα να έχουν κατακλυστεί από νερό ποιμνιοστάσια εγκατεστημένα σε κοντινή στα αναχώματα περιοχή. Δεν ήταν λίγοι οι κτηνοτρόφοι που μέτρησαν απώλειες ακόμα και στο ζωικό τους κεφάλαιο. 

 

Ποιμνιοστάσιο μια ανάσα από τον Βοζβόζη


Σε ποιμνιοστάσια, πρόχειρες -πλην όμως μόνιμες εδώ και πολλά χρόνια- κατασκευές βρεθήκαμε κάνοντας το ρεπορτάζ κοντά στις όχθες του ποταμού Βοζβόζη, διαπιστώνοντας ότι ζώα και κτηνοτρόφοι κινούνται μέσα στις λάσπες. «Δεν είναι η πρώτη φορά που κινδυνέψαμε να χάσουμε τα ζωντανά μας, κάθε φορά που βρέχει αυτό γίνεται», δήλωσε ο Χασάν, κτηνοτρόφος. Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες», τόνισε ότι πρόκειται για ποιμνιοστάσια που εγκαταστάθηκαν στο σημείο αυτό, όταν «τα σήκωσαν» -όπως είπε- από το αρχικό τους σημείο για να αναγερθεί ο οικισμός των Νεοπροσφύγων. Πρόχειρες, παράνομες κατασκευές, μια ανάσα από το ποτάμι, όπου με την πρώτη βροχή ο τόπος μετατρέπεται στην κυριολεξία σε βούρκο. 

«Σε κάθε έντονη βροχόπτωση κινδυνεύουμε» μας είπε ο κος Χασάν

Ίδια η εικόνα κατά μήκος του ποταμού -και όχι μόνο έξω από την Κομοτηνή-, αλλά και στο ύψος του Παλλαδίου και της Καλλίστης, με τις ζημιές σε ποιμνιοστάσια να είναι μεγάλες.

Υπολογίζεται πως υπήρξαν συνολικά 1.500 απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο του νομού Ροδόπης -σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του ΕΛΓΑ, Α. Λυκουρέντζου στο Α.Μ.ΠΑ.Ε., αλλά και μεγάλες καταστροφές σε ζωοτροφές.
 

ert.gr

  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

 

Σχόλια