Πάει για μείωση το όριο του 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων κατοχύρωσης του αγροτικού αφορολογήτου

Παράλληλα με το ημερολογιακό ολοκληρώνεται και το φορολογικό έτος για τους φορολογούμενους αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, που δεν έχο...


Παράλληλα με το ημερολογιακό ολοκληρώνεται και το φορολογικό έτος για τους φορολογούμενους αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, που δεν έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές προκειμένου να καλύψουν το αφορολόγητο όριό τους, αλλά και για να αποφύγουν την ποινή εξτρά φορολόγησης με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων το 2021.


Η προθεσμία για τη συγκέντρωση των e-αποδείξεων που απαιτεί η ΑΑΔΕ λήγει αύριο Πέμπτη με την εκπνοή του έτους ενώ στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν την πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών και αποτιμούν τις επιπτώσεις της πανδημίας στην κατανάλωση και στα εισοδήματα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι αποφάσεις για διορθώσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει στη διάθεσή του ολοκληρωμένα στοιχεία για την πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών της κατανάλωσης, με την ολοκλήρωση της περιόδου των εορτών, καθώς η αγορά κινείται στους ρυθμούς του click away και του lockdown.

Ωστόσο το μέτρο επανεξετάζεται καθώς η κρίση της πανδημίας και τα δύο lockdown ναι μεν έχουν αυξήσει σημαντικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά πολλά νοικοκυριά έχουν περιορίσει τις αγορές τους και οι συναλλαγές με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα αφορούν κυρίως την αγορά τροφίμων και βασικών αγαθών, καθώς και την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ και λιγότερο την αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Είναι δηλαδή γεγονός ότι η βαθιά κρίση με τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και τις χιλιάδες αναστολές και την παρατεταμένη ανεργία, αλλά και η ανασφάλεια για την επόμενη μέρα του κορονοϊού έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά των πολιτών που περιορίζουν τα περιττά έξοδα καταφεύγοντας στην αποταμίευση για να προστατευτούν στο μέλλον.

Ως εκ τούτου τα ενδεχόμενα σενάρια για το θέμα των αποδείξεων προβλέπουν:

– Οριζόντια μείωση του ποσοστού από 30% σε 20% για όλους, με διατήρηση του πέναλτι 22% στην διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν και αυτών που υπολείπονται

– Να διατηρηθεί το ποσοστό 30%, αλλά να μη επιβληθεί πρόστιμο.

– Να εξαιρεθούν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων ή να διευρυνθούν οι υπάρχουσες απαλλαγές.

agro24.gr 


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια