Πως εξελίσσεται η ισπανική παραγωγή ελαιολάδου – Η παραγωγή του Δεκεμβρίου έφτασε τους 460.000 τόνου

Τη σταθερή καλή της πορεία συνεχίζει η φετινή ισπανική παραγωγή ελαιολάδου, σύμφωνα με το Olimerca και τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Γε...


Τη σταθερή καλή της πορεία συνεχίζει η φετινή ισπανική παραγωγή ελαιολάδου, σύμφωνα με το Olimerca και τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας για το μήνα Δεκέμβριο.


Η παραγωγή ελαιολάδου τον Δεκέμβριο στην Ισπανία έφτασε τους 460.000 τόνους, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ταχύτητα με την οποία οι παραγωγοί προχωρούν και ολοκληρώνουν την συγκομιδή, προκειμένου να αποφύγουν τα ανεπιθύμητα καιρικά φαινόμενα που συνήθως εμφανίζονται τον Ιανουάριο. Έτσι, η συνολική ποσότητα ελαιολάδου της περιόδου 2020/21 πλέον φτάνει τους 743.000 τόνους, εκ των οποίων περίπου το 1/3 προέρχεται από την παραγωγή της Jaén.

Οι πωλήσεις διατηρήθηκαν στο ίδιο καλό επίπεδο με εκείνες των προηγούμενων μηνών, ξεπερνώντας τους 125.200 τόνους και, αν παραμείνουν σταθερές, υπολογίζεται ότι θα υπερβούν στο τέλος της σεζόν τους 1.600.000 τόνους συνολικά. Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται για ακόμη μία φορά η δυναμικότητα των ισπανικών εξαγωγών. Ωστόσο, η έντονη κυριαρχία του ισπανικού ελαιολάδου στη διεθνή αγορά οφείλεται και στη μειωμένη παραγωγή των υπολοίπων μεσογειακών χωρών.

Ισπανική αγορά ελαιολάδου – στοιχεία Δεκεμβρίου 2020

(ποσότητες σε τόνους)
Παραγωγή Δεκεμβρίου 460.000
Συνολική παραγωγή 2020/21 743.000
Πωλήσεις 125.257
Αποθέματα βιομηχανίαςτυποποιητών 197.300
Αποθέματα ελαιοτριβείων 619.200
Αποθέματα Patrimonio 35.200
Συνολικά αποθέματα 851.700


Πάντως, οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες, προκειμένου να γίνουν οι τελικές εκτιμήσεις όσον αφορά τις επιπτώσεις της καταιγίδας «Φιλομένα» κυρίως όσον αφορά την επερχόμενη σοδειά 2021/22, μιας και η φετινή συγκομιδή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ανάλογα με το πόσο χαμηλά κάτω από το μηδέν και για πόσο χρονικό διάστημα βρεθεί ο υδράργυρος, θα κριθεί η σοβαρότητα των ζημιών. Μέχρι στιγμής, 350.000 στρέμματα έχουν υποστεί ζημιές στην Καταλωνία, ενώ στην Ανδαλουσία η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε καθυστερήσεις έως και 20 ημερών στη διεξαγωγή της συγκομιδής σε καλλιέργειες που ακόμη δεν είχε ολοκληρωθεί.

Ωστόσο, όπως τονίζουν από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων της Ισπανίας, η επίδραση της Φιλομένα δεν είναι απαραίτητα αρνητική, καθώς το χιόνι και οι έντονες βροχοπτώσεις εκτός από ζημιογόνο παράγοντα αποτέλεσαν και σημαντική πηγή νερού για τις ελαιοκαλλιέργειες όχι μόνο για σήμερα αλλά, κυρίως, για την επόμενη σοδειά έχοντας γεμίσει τους ταμιευτήρες που από την ανομβρία των τελευταίων ετών είχαν σχεδόν αδειάσει.


 olivenews.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια