ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές, συνδεδεμένες και εξόφληση αποθέματος

«Οι πληρωμές των ποσών της ενιαίας ενίσχυσης έτους 2020 που δεν δόθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, θα καταβληθούν το πιθανότερο αρκετά πριν το...


«Οι πληρωμές των ποσών της ενιαίας ενίσχυσης έτους 2020 που δεν δόθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, θα καταβληθούν το πιθανότερο αρκετά πριν τον Ιούνιο, οπότε και παραδοσιακά περαιωνόταν η διαδικασία της εκκαθάρισης. 

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθούν οι ειδικοί έλεγχοι, που αφορούν και στο Εθνικό Απόθεμα, για το οποίο ειδικά φέτος, ήταν πάρα πολλές οι αιτήσεις». Αυτά αναφέρει με δηλώσεις του στον «ΑγροΤύπο» ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Φ. Παπάς, ενώ για τις πληρωμές των συνδεδεμένων, τόνισε πως «άπαξ και λυθεί το θέμα του τεχνικού συμβούλου, μπορεί να τρέξουν κανονικά». 

Σχετικά με τα ποσά που θα καταβληθούν περί τα μέσα Φεβρουαρίου, στο σκληρό σιτάρι, η πληρωμή της συνδεδεμένης, η οποία εξαρτάται πάντα από τα καλλιεργούμενα στρέμματα, θα είναι μειωμένη.
 

Τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν με σκληρό σιτάρι το 2020 υπολογίζονται κατά 10 με 15% περισσότερα από τα 1.450.000 στρέμματα του 2019. Έτσι με βάση τον προϋπολογισμό του έτους στα 11,743 εκατ. ευρώ, οι παραγωγοί θα πρέπει να περιμένουν ενίσχυση σχεδόν ένα ευρώ κάτω από τα περσινά, γύρω στα 7 ευρώ το στρέμμα. Αντίστοιχα, όσον αφορά την ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι, με εξαίρεση τον νομό Έβρου όπου υπήρχε σημαντική μείωση καλλιεργούμενων εκτάσεων, πανελλαδικά τα στρέμματα παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα περίπου στα 2,76 εκατ. 

Αυτό σημαίνει ότι οι βαμβακοπαραγωγοί για το 2020 θα δουν μια αύξηση της τάξης των 3,5 ευρώ το στρέμμα στην ειδική ενίσχυση, η οποία αναμένεται να προσεγγίζει τα 67 ευρώ το στρέμμα από τα 64,249 ευρώ το στρέμμα του 2019.

Ένα πρώτο στίγμα σε σχέση με τα θέματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, των πληρωμών, του Εθνικού Αποθέματος και των βοσκότοπων δίνει ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας εγγράφως στη Βουλή, σε σχετική ερώτηση βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. 


Όπως αναφέρει ο υπουργός «οι υπηρεσίες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ετοιμάζουν ήδη τις σχετικές εισηγήσεις για την τροποποίηση των εθνικών διατάξεων, τόσο της χορήγησης δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος, όσο και της κατανομής δημόσιων εκτάσεων βοσκοτόπων. Ουσιαστικά η εξόφληση του Αποθέματος του 2020, θα δοθεί μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε σχέση με το κουρεμένο τσεκ του 2020, ο υπουργός αναφέρει ότι η βασική πληρώθηκε σε ποσοστό 97%.

eleftheria.gr 

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια