35.000 εκκρεμείς συντάξεις του ΟΓΑ: Πότε θα βγουν και πώς ...

Έως το Πάσχα θα έχουν βγει οι 35.000 εκκρεμείς συντάξεις του ΟΓΑ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας. Με εγκύκλιο του του e-ΕΦ...


Έως το Πάσχα θα έχουν βγει οι 35.000 εκκρεμείς συντάξεις του ΟΓΑ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας.

Με εγκύκλιο του του e-ΕΦΚΑ παρέχονται οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να νομιμοποιηθεί ο μέχρι 31/12/2016 διανυθείς χρόνος ασφάλισης σε τυχόν άλλους φορείς, πέραν του ΟΓΑ και ο χρόνος αυτός να συνυπολογιστεί για τη συνταξιοδότηση τους.

Η σχετική ρύθμιση ψηφίστηκε και ισχύει με το άρθρο 122 του ν.4764/2020 και αφορά θέματα ασφάλισης των εγγεγραμμένων στα Μητρώα Ασφαλισμένων των Κλάδων Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ . 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι εγγεγραμμένοι των Κλάδων Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του π.ΟΓΑ οι οποίοι μέχρι την έναρξη ισχύος της διάταξης (23.12.2020) έχουν υποβάλει συνταξιοδοτικό αίτημα το οποίο και εκκρεμεί θεωρούνται ότι καλώς ασφαλίστηκαν για χρόνο ασφάλισης έως 31.12 2016.Στις οδηγίες του ΕΦΚΑ αναφέρεται ότι:


-Η υπαγωγή στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών ΟΓΑ έως τις 31/12/2016 κρίνεται με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.3050/2002 σύμφωνα με τις οποίες η κατά κύριο επάγγελμα απασχόληση στην αγροτική οικονομία αποδεικνύεται από το εκκαθαριστικό της αρμόδιας ΔΟΥ εφόσον τα εκκαθαρισθέντα εισοδήματα προέρχονται από γεωργικές επιχειρήσεις.


- Με τις νέες διατάξεις για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ που έχουν υποβάλει αίτηση για σύνταξη έως τις 22/12/2020 και εκκρεμεί ο ασφαλιστικός έλεγχος που προβλέπεται με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.3050/2002 για χρόνο ασφάλισης έως τις 31/12/2016 παρέλκει και ο χρόνος αυτός καθίσταται νομιμοποιημένος


Οι νέες διατάξεις εφαρμόζονται σε εγγεγραμμένους στα Μητρώα Ασφαλισμένων των Κλάδων Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης Αγροτών εφόσον :


-Κατά τον ίδιο χρόνο ασφάλισης τους δεν έχουν ασφαλιστεί ή δεν υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ασφάλισης.


-Έχουν ασφαλιστεί σε άλλον φορέα αλλά δεν δικαιούνται σύνταξη από την ασφάλιση τους αυτή.


-Δεν συνταξιοδοτούνται από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης της Ελλάδας ή του εξωτερικού.


Στο πεδίο εφαρμογής εντάσσονται και εκκρεμείς υποθέσεις που σημαίνει ότι όσες αιτήσεις είναι σε αναμονή για έλεγχο προϋποθέσεων επισπεύδονται για την έκδοση των συντάξεων.


Τα παραδείγματα


1.Για εγγεγραμμένο στον κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ διαπιστώνεται ότι για τα έτη 2014 και 2016 είχε παράλληλη ασφάλιση στο ΙΚΑ με πάνω από 150 ένσημα ετησίως. Σε περίπτωση αυτή διακόπτεται η ασφάλιση του στον ΟΓΣ και για αντίστοιχα έτη ισχύει η ασφάλιση στο ΙΚΑ. Ο ασφαλισμένος θα πάρει σύνταξη με χρόνο ασφάλισης σε ΟΓΑ και ΙΚΑ.


2.Για εγγεγραμμένο στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ διαπιστώνεται ότι από την 1η .2.2004 έως τις 30.4.2005 ασκούσε επαγγελματική δραστηριότητα υπαγόμενη στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ , ωστόσο διέφυγε της ασφάλισης του. Στις περιπτώσεις αυτές διακόπτεται η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ για το διάστημα αυτό.


3. Για εγγεγραμμένο στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ διαπιστώνεται ότι δεν δηλώνει αγροτικά εισοδήματα κατά τα έτη 2011 έως και 2015. Στις περιπτώσεις αυτές διακόπτεται η ασφάλιση στον ΟΓΑ για το αντίστοιχο διάστημα και θεωρείται ότι ο ασφαλισμένος καλώς ασφαλίστηκε και καθίσταται ο χρόνος αυτός ισχυρός.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος 

enikonomia.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια