Ανοδικά κινούνται οι τιμές του καλαμποκιού & τα παγκόσµια αποθέµατα είναι µειωµένα

Σε κύκλο υψηλών τιμών περνά το καλαμπόκι, μέχρι 25 λεπτά η τιμή παραγωγού .Σε έναν νέο ανοδικό εµπορικό κύκλο φαίνεται ότι βρίσκεται η αγορά...


Σε κύκλο υψηλών τιμών περνά το καλαμπόκι, μέχρι 25 λεπτά η τιμή παραγωγού .Σε έναν νέο ανοδικό εµπορικό κύκλο φαίνεται ότι βρίσκεται η αγορά καλαµποκιού 


Σε έναν νέο ανοδικό εµπορικό κύκλο φαίνεται ότι βρίσκεται η αγορά καλαµποκιού, µε τα µεσοπρόθεσµα θεµελιώδη να υποδεικνύουν διατήρηση των υφιστάµενων τιµών και στην επόµενη καλλιεργητική περίοδο. 


Οι στατιστικές δείχνουν ότι τα παγκόσµια αποθέµατα είναι µειωµένα και η αναλογία χρήσης προς αποθέµατα στο 10,6% είναι υποστηρικτική για τις τιµές του προϊόντος. Στην εγχώρια αγορά οι τιµές αποθήκης παραγωγού κυµαίνονται µεταξύ των 23 και 25 λεπτών το κιλό, ωστόσο οι διαθέσιµες ποσότητες είναι περιορισµένες και ειδικά αυτές που βρίσκονται σε χέρια καλλιεργητών.

Στο µεταξύ ξεκινά και ο προγραµµατισµός για τις ανοιξιάτικες σπορές και απ’ ό,τι φαίνεται η καλλιέργεια θα κερδίσει εκτάσεις. Όπως εξηγεί στην Agrenda ο Γιώργος Ζαννάκης, έµπειρο στέλεχος της Pioneer, η αύξηση των στρεµµάτων στην Ελλάδα θα κυµανθούν µεταξύ 5% και 8%, σε µια αναλογία που δεν θα µπορέσει να ταρακουνήσει τις ισορροπίες της εγχώριας αγοράς. Συνεπώς, εφόσον η διεθνής συγκυρία διατηρήσει το ανοδικό κλίµα ως την αρχή της επερχόµενης περιόδου διαµορφώνονται σηµαντικά περιθώρια για υψηλότερες τιµές παραγωγού.

Είναι γεγονός ότι λίγοι ήταν οι αγρότες που είχαν µερίδιο στα κέρδη της αύξησης της τιµής του καλαµποκιού το τελευταίο δίµηνο, αφού οι δυνατότητες αποθήκευσης παραµένουν µια διαχρονική αδυναµία της εγχώριας αγροτικής δραστηριότητας. Ωστόσο ήδη από την αρχή της εµπορικής χρονιάς, ενώσεις συνεταιρισµών έβαλαν πλάτες στην τιµή παραγωγού, υποχρεώνοντας και το εµπόριο να πληρώσει κάτι παραπάνω στους µεµονωµένους αγρότες. Η αρχή έγινε κατά την εµπορική περίοδο 2020-2021, µε τις τιµές παραγωγού να διαµορφώνουν υψηλότερα επίπεδα έως τα 20 λεπτά το κιλό, µε την µέση τιµή στο εµπόριο στα 17,5 λεπτά το κιλό. Αυτά τα ύψη τα έπιασε η παραγωγή του 2019 µόλις τον περασµένο Φεβρουάριο-Μάρτιο, οπότε και τα αποθέµατα ξεκίνησαν να εξαντλούνται.

Στο διεθνές κοµµάτι, η Αργεντινή ως γνωστόν έχει επιβάλει πλαφόν στις εξαγωγές της παραγωγής που αναµένεται να συγκοµιστεί από τον προσεχή Μάρτιο, αφού φαίνεται πως οι φετινές αποδόσεις θα είναι µικρές. Αντίστοιχα προβλήµατα αντιµετωπίζει και η Βραζιλία. Στις ΗΠΑ τώρα, όπου και εκεί οι αγρότες προετοιµάζονται για σπορές, φαίνεται ότι διαµορφώνεται καλή ζήτηση για βιοντίζελ, ενώ από την άλλη και η ζήτηση από την Κίνα θεωρείται δεδοµένη λόγω των προσπαθειών που γίνονται για ανάπτυξη ζωικού κεφαλαίου.

agronews.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια