Το σκέφτεται για ιδιωτική αποθεματοποίηση στο χοιρινό η Ευρωπαική Επιτροπή

Το ενδεχόμενο να εφαρμόσει το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στο χοιρινό κρέας, προκειμένου να μειωθούν τα πλεονάσματα και να σταθεροπ...


Το ενδεχόμενο να εφαρμόσει το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στο χοιρινό κρέας, προκειμένου να μειωθούν τα πλεονάσματα και να σταθεροποιηθούν οι τιμές, εξετάζει η Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, στη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας στις 25 Ιανουαρίου.


Αρκετές χώρες-μέλη ζήτησαν πρωτοβουλίες, ώστε να βελτιωθεί η «πολύ δύσκολη κατάσταση» στην αγορά. Ο Πολωνός επίτροπος έκανε λόγο για «πολύ σοβαρή κρίση», δεδομένου ότι οι τιμές έχουν πέσει κατακόρυφα από την ώρα που η Κίνα, που αποτελεί κύρια αγορά, απαγόρευσε τις εισαγωγές από τη Γερμανία, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα τον Σεπτέμβριο. 


Εξαιρέθηκε τον Απρίλιο

Η Επιτροπή έχει, ήδη, εφαρμόσει την ιδιωτική αποθεματοποίηση για άλλους τύπους κρέατος, με πιο χαρακτηριστικό το βόειο, τον προηγούμενο Απρίλιο ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων στήριξης για τους κλάδους της αγροδιατροφής που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία.

Τότε, το χοιρινό είχε εξαιρεθεί, παρά το γεγονός ότι είχε πληγεί καίρια από το κλείσιμο της HORECA και από τα κρούσματα που εμφανίστηκαν σε μονάδες επεξεργασίας, αλλά οι χώρες-μέλη και ενώσεις χοιροτρόφων ζητούσαν για μήνες να επεκταθεί το μέτρο και στον κλάδο.

Παρ’ όλα αυτά, ο επίτροπος Γεωργίας είπε ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία σε σχέση με το εμπόριο, η κατάσταση για το χοιρινό ήταν «πολύ καλή» κατά το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας, επικαλούμενος τις εξαγωγές της ΕΕ σε τρίτες χώρες, οι οποίες αυξήθηκαν από 3,5 εκατ. τόνους το 2019 σε σχεδόν 5 εκατ. τόνους, κάνοντας λόγο για «πολύ θετική είδηση».ypaithros.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια